Lezbični center za hitre zmenke obtožen transfobije

"Speed dating" ali hitre zmenkarije so priljubljen način spoznavanja partnerjev v Veliki Britaniji in drugod. (Foto: AFP)

Lezbični dogodek hitrih zmenkov se je znašel pod plazom očitkov, da je ta transfoben, saj organizatorji vztrajajo, da je namenjen zgolj odraslim ženskam.

Vse skupaj se je začelo, ko se je priljubljenega dogodka hitrih zmenkarij v Londonu skušala udeležiti transspolna oseba, vendar so jo zavrnili. Lastnica popularne platforme spoznavanja novih partnerjev, Jenny Watson, je na svoji spletni strani zapisala jasna pravila. “Če ste moški, se naših dogodkov, prosim, ne udeležujte, saj niste lezbijka.

Watsonova je za Daily Mail povedala, da je morala lani zavrniti osebo v lateks obleki in z erekcijo. Spet v drugem primeru je transspolna oseba na ženskem stranišču pritisnila svoje telo ob neko žensko, ki se je nato pritožila. Kot je dodala, spoštuje transspolnike, a mora v prvi vrsti zagotavljati varno mesto za “spolno segregirane” lezbijke.

Foto: Freepik

Zaradi prepovedi udeležbe transspolnikom se je znašla pod plazom kritik LGBT aktivistov, ki so Watsonovo označile za transfobno, transfobna je bila po njihovem tudi njena izjava, da “lezbijke nimajo penisov”.

V Veliki Britaniji te dni odmeva risanka, ki prikazuje transspolnika z odstranjenimi prsmi.

Andrej Žitnik