fbpx

Ljudje pozivajo k bojkotu Starbucksa, ker je napovedal zaposlitev 10 tisoč migrantov

Foto: epa

Ameriška veriga kavarn Starbucks se srečuje s številnimi kritikami, nastalimi po tem, ko so pred tednom napovedali, da bodo zaposlili 10 tisoč migrantov kot odgovor na prepoved priseljevanja, kar je odobril Donald Trump. Starbucksu je takoj po napovedi padla vrednost delnice, zaradi bojkota Američanov pa jim močno upada prodaja.

“Obstaja več kot 65 milijonov ljudi po svetu, ki jih Združeni narodi prepoznavajo kot migrante, mi pa razvijamo načrte, da bi zaposlili 10 tisoč izmed njih v petih letih, v 75 državah po svetu, kjer Starbucks posluje,” je v nedeljo zapisal izvršilni direktor omenjenega podjetja Howard Schultz. Slednji se je sicer v času volilne kampanje v ZDA močno zavzemal za zmago Hillary Clinton, a zdaj, ko je kot novi predsednik ZDA zaprisegel Trump, podpira tiste, ki se borijo proti novi vladajoči politiki.

Namesto na odobravanje naletel na zgražanje
Če je Schultz mislil, da bo s takšno izjavo naletel na odobravanje, se je pošteno zmotil. Na družabnih omrežjih se je pojavilo na tisoče tvitov, ki so označeni z #BoycottStarbucks in svetujejo ljudem, naj bojkotirajo verigo kavarn Starbucks.

https://twitter.com/TrumpSuperPAC/status/826181545383821316

Nad napovedjo zgroženi tudi temnopolti Američani
Zanimivo je, da protestniki prihajajo iz zelo različnih političnih skupin. Med njimi so celo Afroameričani, ki odločno nasprotujejo napovedanemu ravnanju Starbucka, češ, kaj se Starbucks ukvarja z novimi migranti, če pa je na tisoče črncev brezposelnih. Drugi spet menijo, da bi se moral Starbucks osredotočiti na to, da delovna mesta ponudi nekdanjim vojakom, ne pa migrantom, poroča Speisa.

Tvit, ki kaže, da je “Starbucks obljubil, da bo najel 10 tisoč beguncev … To je zame več kot 10 tisoč razlogov, da dobim svojo kavo kje drugje.”

Sicer pa so delnice podjetja Starbucks isti dan, ko so napovedali, da bodo zaposlili 10 tisoč migrantov, strmo padle.

https://twitter.com/Killary4prison_/status/826969016384253954

Po poslovnem polomu Starbucksa je hitro vskočilo drugo podjetje
Poslovni polom Starbucksa pa je hitro izkoristilo drugo podjetje, Black Rifle Coffee Company, ki je napovedalo, da bodo zaposlili 10 tisoč ameriških vojnih veteranov, poročajo Fox News. Na to se je odzval tudi Schultz, češ da je njegova družba najela na tisoče veteranov v zadnjih letih.

Marjanca Scheicher