fbpx

Mariborčani, hitro po darilo pred Ljudski vrt!

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Na parkirišču pred stadionom Ljudski vrt so postavili premično zbiralnico nevarnih odpadkov. Vsi občani, ki bodo med 12. do 16. uro tja prinesli odpadna zdravila, bodo prejeli majhno darilo.

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov te dni v Mariboru poteka akcija ozaveščanja javnosti o pomenu pravilnega zbiranja in odstranjevanja odpadnih zdravil.

V okviru akcije je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo kemijsko šolo Ruše, javnim zavodom Mariborske lekarne Maribor ter zasebnimi lekarnami iz Maribora in okolice pripravila informacije za občane, ki bodo te dni obiskali lekarne.

Dijaki smeri farmacevtski tehnik so danes prisotni v lekarnah. Od 13.30 do 15.30 bodo obiskovalce lekarn povprašali o njihovem ravnanju z odpadnimi zdravili.

Na parkirišču pred Ljudskim vrtom pa je podjetje Snaga Maribor danes postavilo premično zbiralnico nevarnih odpadkov, kjer boste le-te lahko oddali danes in jutri od 12. do 16. ure.

100 tisoč ton zaužitih zdravil na leto
V Evropi je po navedbah pristojnih na mariborski občini v uporabi približno 3000 različnih farmacevtskih sredstev, kar nanese do 100.000 ton zaužitih zdravil na leto. V letu 2013 je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji izdanih več kot 17 milijonov receptov v vrednosti 451 milijonov evrov, številka pa se iz leta v leto še povečuje.

Kako pravilno zavreči zdravila?
1. Zdravil ne smemo splakovati skozi straniščno školjko ali jih dajati med navadne gospodinjske odpadke.
2. Zdravila po preteku roka uporabe sodijo med nevarne odpadke.
3. Odpadna zdravila lahko oddate tudi v lekarnah, izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah.
4. Veterinarska zdravila sprejemajo v veterinarskih ambulantah ali v zbirnih centrih kot ostala zdravila.

V. V., STA