fbpx

Med 8-letno deklico s posebnimi potrebami in mladim psičkom zraslo prav posebno prijateljstvo

Foto: http://www.istockphoto.com/

Mlada deklica, ki se je rodila s fizičnimi obolenji, je s pasjim mladičem skovala posebno vez – pomaga namreč pri treningu, katerega cilj je, da bo štirinožni kosmatinec postal pravi policijski pes. Kdo pravzaprav je ta čudežni otrok?

Marina, 8-letna deklica iz Rusije, se je rodila s prirojenimi okvarami na udih; njene roke in noge se namreč niso popolnoma in primerno razvile. Že pri dveh letih starosti jo je posvojila prijetna družina iz Devona. Deklica se je sčasoma izjemno navezala na komaj osem mesecev starega psička, ki sliši na ime Tag. Marinina mama Jo Pritchard pravi celo, da je vez med hišnim ljubljenčkom in posvojeno hčerko močno izboljšala Marinino samozavest. Omenjena vez naj bi bila prisotna že od prvega dne.

“Vem, da bo postal pravi policijski pes!”

Starša pravita, da Tag začuti, kdaj bosta Marina in njen brat prišla iz šole  že nekaj časa pred tem ju namreč čaka pred ograjo, da bi ju pozdravil. “Marina je imela vedno rada živali, toda odnos z našim psom je še posebej pozitivno vplival na njeno samozavest,” je povedala Jo. Deklica je že precej zgodaj začela širiti simpatične govorice, da bo njen kuža pravi policijski pes  čez čas se to ni spremenilo, zato se je družina odločila, da zgodbo nadaljuje v tej smeri.

Policijski trening v Devonu
Posebno vez med deklico in psom so opazili tudi na pravem policijskem treningu v Devonu, ko je glavni oficir Paul Glennon opazil Tagovo nenavadno nežnost in ubogljivost pri interakciji z neboljenim dekletcem. Takoj mu je postalo jasno, da ne bo dolgo, ko bo Tag zares lahko postal policijski pes  gre namreč za inteligentnega in mirnega psa, ki je poleg vsega še lahko učljiv.

“Ta pes razume in spoštuje njene fizične pomankljivosti; z njo je neverjetno potrpežljiv in nežen, kar je za psa njegove starosti zares presenetljivo. Vanj polagamo veliko upov,” pravi Glennon.
Marina je v pogovorni oddaji BBC Breakfast priznala, da bo zelo žalostna, ko bo Tag zares odšel na pravo policijsko urjenje. Dodala je še, da je njen najboljši prijatelj.

Posebna deklica uživa tudi v športu
Marina ne uživa le v igranju s psom; obožuje namreč tudi šport  teče, igra tenis in plava. Vse to ji omogočajo umetni podaljški rok in nog, ki jih je po srečanju s paraolimpijcem Richardom Whiteheadom izdelal Ossur. Da bi slednje lahko uporabljali tudi drugi otroci s podobnimi težavami na območju Velike Britanije, se Jo Prichard trenutno trudi ustanoviti organizacijo, ki bo izdelovala in dobavljala zanje potrebnem pripomočke, na primer prostetične okončine.

S. E.