Med Hrvati kreg zaradi visokih cen v turizmu

Foto: Pixabay

Albanija je zaradi ugodnih cen in naravnih lepot postala privlačna destinacija za Hrvate in druge turiste iz Evrope. Besedilo o “Maldivih Evrope”, albanski obali in mestih, kot so Drač, Ksamil in Saranda, so povzročili poplavo komentarjev v priljubljeni Facebookovi skupini Apartmani Hrvatska.

Številni Facebookovi uporabniki so izrazili svoje nezadovoljstvo nad cenami na hrvaški obali, nad njihovim zvišanjem v primerjavi z lansko sezono, in primerjajo, koliko je Albanija cenejša od naših južnih sosedov.

Albanija se prilagaja gostom in nudi dostopne cene
Če se je v preteklosti na Hrvaškem s sarkazmom uporabljalo besedno zvezo “razvit kot albanski turizem”, ta dandanes zagotovo ni več v nobenem kontekstu. Albanska obala se namreč iz leta v leto razvija in je vedno bolj usmerjena v turizem in potrebe turistov. Besedilo o albanskih turističnih destinacijah je primerjalo cene albanske in hrvaške turistične ponudbe ter se osredotočilo na izkušnje turistov iz sosednjih držav in iz srednje Evrope, ki trdijo, da “jih pritegnejo predvsem nizke cene v primerjavi z regijo”. V Albaniji je mogoče preživeti teden dni za znesek, ki se ga porabi v treh dneh v sosednjih državah na obali. In to je tisto, kar naredi razliko, dodajajo turisti.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Za manj kot 100 evrov boste v Draču dobili nočitev z zajtrkom v hotelu s štirimi zvezdicami z lastno zasebno plažo. Novinarji iz Bosne in Hercegovine, ki so na začetku poletne sezone obiskali enega od omenjenih hotelov, so povedali, da so govorili s turisti iz Nemčije, ki so za nočitev z zajtrkom plačali 80 evrov, ker so hotel rezervirali že v začetku januarja. V tej ceni se dobi senčnik in dva ležalnika, brisače za na plažo ter parkiranje v zaprti hotelski garaži. Hotelska plaža ima tudi del, namenjen otrokom (tobogane, gugalnice …) ter reševalce, ki budno spremljajo dogajanje na plaži. Tudi cene hrane so nizke in pod vsemi pričakovanji. Za kosilo za dva, ki vključuje predjed, glavno jed, dva kozarca vina, dve torti, steklenico vode in dve kavi, se odšteje le 18 evrov, torej 9 evrov na osebo. In to v restavraciji, ki leži tik ob morju in s teraso ter notranjostjo, urejeno po vzoru restavracij ob francoski obali. Za juho je treba v povprečju odšteti 1,50 evra, za porcijo rib 3,50 evra, za solato s hobotnico 4 evre, za torto 1,50 evra in za kavo 1 evro itd. Pri temne gre za zanemariti, da so to restavracije tik ob morju in veljajo za najboljše v Draču tako glede menijev kot lokacije in ureditve.

Nekaterim je všeč, da se Hrvaška očisti turistov, ki nergajo nad visokimi cenami
“Če ste pretiravali s cenami, ja. Tako pravijo tujci, ne samo domačini. Navadna pica 13 evrov, kebab 8 evrov, palačinka 4 evre, kepica sladoleda 2 evra in vse to na ulici. Če je normalno, potem je **** in morje in vse,” je zatrdil eden od komentatorjev. Oglasili pa so se tudi komentatorji, ki so stopili v bran Hrvaški in cenam gostinske ponudbe.

Foto: Pixabay

“Komaj čakam, da greste vi, ki pljuvate po Hrvaški, v Albanijo, Turčijo, Grčijo, da ostane tistim, ki jo imamo radi, manj gneče. Pravzaprav je v tem nekaj dobrega. Takšnih se bomo očistili. Hrvaška je država članica EU in ne more biti nižje od tistih držav, ki niso v EU,” po poročanju Jutranjega Lista navaja eden izmed komentarjev. Nekateri pa so svoje bivanje na Hrvaškem primerjali z nekaterimi drugimi državami zunaj regije. “Moja kolegica je šla dvakrat na Maldive z možem in otrokom. Vsakič je potrebovala 50 tisoč kun za hrano in nastanitev tja in nazaj z letalom.”

Foto: Pixabay

Nekateri komentatorji so izpostavili podobnost med odhodom po živila v tuje države in to situacijo v smislu: “Hrvati so se vedno zgrinjali tja, kjer je ceneje, na primer v špecerije v Bosno, Srbijo, Madžarsko … Hrvaška še ni propadla in tudi zdaj ne bo. Tisti, ki propagirajo proti Hrvaški, tako ali tako ne pridejo na naš Jadran.”

Nina Žoher