fbpx

Na Kitajskem petarde in rakete, ki odganjajo zle duhove, prepovedane

Foto: epa

Na Kitajskem se poslavljajo od leta opice in vstopajo v leto petelina, ki bo trajalo vse do 15. februarja 2018. Čeprav petelin prinaša optimizem in neverjetno energijo, pa Kitajci v novo leto vstopajo bolj skromno, kar se kaže predvsem v manjših ognjemetih, ki so ponekod zaradi smoga celo prepovedani.

Leto petelina prinaša optimizem, inovacije in napredek, saj je povezano z elementom ognja. Hkrati tisti, ki proučujejo kitajska znamenja, opozarjajo pred večjimi naravnimi katastrofami. Kombinacija petelina in ognja se sicer zgodi le na vsakih 60 let, prinašala pa naj bi tudi večji znanstveni razvoj. Koliko gre še verjeti tem starim vražam, je sicer vprašanje, saj živimo v dobi, ko se znanstveni razvoj, o kakršnem še pred desetletji niso niti sanjali, dogaja iz dneva v dan.

Prodaja pirotehnike prepovedana, stop ognjemetom
Čeprav petarde, rakete in druga pirotehnična sredstva po kitajskem izročilu prinašajo srečo in odganjajo zle duhove, pa Kitajci v leto petelina vstopajo precej skromno, saj so večji ognjemeti ponekod celo prepovedani zaradi velike onesnaženosti zraka. Zato se je prodalo tudi manj pirotehnike, kot so pričakovali. Slabša prodaja teh sredstev pa je tudi posledica prepovedi prodaje pirotehnike, poroča STA. Ognjemeti so tako prepovedani v vseh mestih osrednje kitajske province Henan in tudi v večmilijonski metropoli Šanghaj. V Šanghaju je ta prepoved veljala že lani.

M. S.