fbpx

Na ledu, z metlo v rokah – tudi v tem smo Slovenci dobri

Reprezentantka mešanih dvojic Valentina Jurinčič (Foto: © WCF / Alina Pavlyuchik 2015)

Curling, igra kjer tudi moški pometajo, je eden najhitreje razvijajočih se olimpijskih športov na svetu. Čeprav je v Sloveniji še dokaj neznan, pa se naši reprezentanti z zgodovinskim dosežkom vse bolj približujejo svetovnim velesilam.

Curling je tista nenavadna igra, ki jo marsikdo spozna zgolj iz prenosov olimpijskih iger, kjer nekaj Skandinavcev v karirastih hlačah pometa na ledu. A curling je povsem resen ekipni šport, ki je že skoraj 20 let na rednem sporedu zimskih olimpijskih iger. In ne igrajo ga le Skandinavci, pač pa je vse bolj popularen tudi v Sloveniji.

Pometanje na ledu
Poimenovanje športa izhaja iz angleške besede curl, ki pomeni zavoj oz. koder. Kamni na ledu namreč ne potujejo naravnost, pač pa v loku zavijajo. Ravno zaradi tega pri igranju curlinga uporabljajo metle. S pometanjem se ustvarja trenje, ki vpliva na pot kamna. Bolj kot igralci pometajo, manj bo kamen zavil in daljšo pot bo opravil.

V ekipi so štirje igralci, vsak pa poda dva kamna po 45 metrov dolgi progi. Na vsaki strani je narisana tarča oz. hiša. Ekipi podajata kamne izmenično, kam jih igralci podajo, pa usmerja vodja ekipe, ki je zadolžen za taktiko. Vsak igralec razen vodje torej v igri tako podaja kot pometa. Ker gre za izjemno taktičen šport, igralci zelo redko ciljajo v sredino tarče. Pri igri se uporablja bližanje, zbijanje in skrivanje kamnov. Ekipa, ki ima po koncu obrata kamen bližje centru hiše, dobi toliko točk, kolikor kamnov je bližje centru od nasprotnikovih.

Foto: Curling zveza Slovenije

Foto: Curling zveza Slovenije

Izvira iz Škotske, izpopolnili so ga Kanadčani
Šah na ledu, kot ga pogosto imenujejo zaradi izjemne taktičnosti, izvira iz Škotske. Razvil se je v 16. stoletju kot družabna športna igra na zaledenelih jezerih. Organizirano je začel delovati v 19. stoletju z ustanovitvijo Royal Caledonian Curling Cluba prav tako na Škotskem. Curling se je hitro razširil po svetu in predvsem po zaslugi Kanadčanov kmalu prerasel iz družabne igre v resen šport. Na olimpijskih igrah se je prvič pojavil že leta 1932, a le kot demonstracijska disciplina. Prav tako je tudi na rednem sporedu paraolimpijskih iger kot curling na invalidskih vozičkih.

Trenutno med najboljše reprezentance na svetu spadajo Kanada, Škotska, Norveška, Švedska, Švica, Kitajska. Prav v Aziji pa šport zadnja leta najbolj napreduje in posega po vedno boljših rezultatih. V Sloveniji curling poznamo šele od leta 2010, ko je bila tudi ustanovljena Curling zveza Slovenije.

Slovenija z zgodovinskim uspehom blizu najboljšim
Slovenske curling reprezentance se v vseh kategorijah evropskih in svetovnih prvenstev udeležujejo že od začetka curlinga v Sloveniji. A brez prave ledene površine, pogojev in izkušenj se je bilo nemogoče kosati z najboljšimi reprezentancami sveta. A kjer je volja, tam je moč. To so letos dokazali tudi slovenski reprezentanti. Na evropskem prvenstvu skupine C, ki je septembra potekalo v Champeryju v Švici, so prvič v zgodovini Slovenije osvojili zlato kolajno. S tem so si zagotovili napredovanje v razred višje, kjer se bodo pomerili z nekaterimi najboljšimi reprezentancami sveta, med drugim tudi Dansko, ki je na zadnjih olimpijskih igrah zasedla šesto mesto.

Slovenska moška reprezentanca: Gregor Verbinc, Tomas Tišler, Jošt Lajovec, Jure Čulić in Gašper Uršič

Slovenska moška reprezentanca: Gregor Verbinc, Tomas Tišler, Jošt Lajovec, Jure Čulić in Gašper Uršič.

Gregor Rigler, sekretar Curling zveze Slovenije, je nad uspehom reprezentantov navdušen: ”Uspeh nase moške reprezentance je sad dobrega dela zveze, klubov in posameznikov. Je znanilec nadaljnih uspehov slovenskih ekip, katere so plod sistematičnega dela in velikega vložka prostovoljstva. Vse skupaj dobi še toliko večji pomen ob dejstvu, da v Sloveniji nimamo primernega terena za treniranje, ki ga vrhunski curling potrebuje.”

Evropsko prvenstvo skupine B bo gostila Danska. Tja se naši reprezentanti odpravljajo že 18. novembra, cilj pa je vsekakor v tej konkurenci tudi obstati.

Zanimivosti: 
-Kamni za curling tehtajo okoli 20 kilogramov.
-Za igranje curlinga je potrebna posebna ledena površina, ki je popolnoma ravna in posuta z drobnimi kapljicami. Za preureditev hokejske ledene ploskve v curling steze strokovnjaki potrebujejo kar teden dni.
-Curling se igra v klasični kategoriji (ločene moške in ženske ekipe), v kategoriji mladincev (do 21), seniorjev (nad 50 let), poznamo pa tudi curling mešanih moštev, curling mešanih dvojic in curling na invalidskih vozičkih.
-Kanada ima več kot 2 milijona registriranih igralcev in več kot 1500 curling klubov
-Profesionalnim igralcem curlinga med pometanjem ene dolžine steze srčni utrip naraste na enako raven kot pri sprintu na 100 metrov.
-Prvi in drugi igralec morata na eni tekmi pometati kar 60-krat.

M. G.