fbpx

Namesto prebega so se znani Ukrajinci odločili za boj – tudi nekdanja miss Ukrajine

Miss Ukrajine

Za orožje je poprijela tudi miss Ukrajine leta 2016 Anastasiia Lenna. Vojna v tej državi je tako mobilizirala številne znane Ukrajince, ki so se namesto prebega odločili za boj.

Načrti Vladimirja Putina, da bi v nekaj dneh zavzel Ukrajino in nastavil sebi naklonjeno ukrajinsko vlado, se je izjalovil zaradi izjemnega odpora celotnega zahodnega sveta, predvsem pa pogumnih Ukrajincev. Številke povedo, da so ruske sile utrpele velike izgube tako na ravni človeških življenj kot vojaške opreme.

Že zimska vojna leta 1939, ko je Rdeča armada napadla Finsko in tudi izgubila, je primer, da lahko manjše države s strateško premišljeno vojno premagajo tudi nekajkrat številčnejše vojaške sile. Številni analitiki menijo, da bo tako tudi v tej vojni. Rusija bo poraženec.

Vsi so se podali v boj
Vojna je tako združila tudi številne znane ukrajinske osebnosti – od nekdanjega boksarskega prvaka in župana Kijeva Vitalija Klička in njegovega brata Vladimirja. Za orožje je poprijel tudi nekdanji predsednik in oligarh Petro Porošenko. Veliko je na terenu med svojimi vojaki tudi predsednik Volodimir Zelenski.

Image

Petro Porošenko (Foto: Twitter)

V boj pa so se podale tudi številne ženske. Anastasiia Lenna, miss Ukrajine 2016, je na Instagramu sporočila, da podpira Ukrajino, in Ruse opozorila, naj dajo roke stran od Ukrajine s ključnikoma “podpiram Ukrajino” in “roke stran od Ukrajine”.

Sara Kovač