Putinova sadistična vojna povzročila številne tragedije

V ruski invaziji najbolj trpijo najšibkejši, zlasti otroci. (Foto: Twitter)

Iz Ukrajine prihajajo mnogi srce parajoči posnetki. Številni ljudje so noč preživeli v zakloniščih in podzemni železnici, že včeraj pa so novorojenčke iz intenzivne enote v otroški bolnišnici v Dnepru, ki je bil tarča ruskih napadov, preselili v improvizirano zaklonišče. Le malokaterega pa je pustil malodušnega posnetek, na katerem ukrajinski oče v solzah pospremi svojo družino, ki se odpravlja na varno  – sam se bo namreč boril za svojo domovino. Nihče ne ve, ali ga bo njegova hčerka še kdaj videla. Tudi sicer posnetki pričajo o tem, da noben civilist ni varen pred ruskimi silami, ki povsem brez razloga sadistično zapeljejo tudi čez osebno vozilo ostarelega voznika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju tujih medijev včeraj razglasil splošno mobilizacijo. Moški, ki so sposobni za vojno, se morajo javiti. Številni Ukrajinci so se po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina tudi že sami odločili, da se pridružijo vojski. Ljudi po svetu je včeraj pretresel ganljiv posnetek Ukrajinca, ki je v solzah pospremil svojo družino, ki se je nato kot mnoge druge odpeljala na varno. Moški, ki ostajajo v Ukrajini, seveda ne morejo biti prepričani, da bodo svojo družino sploh še kdaj videli. Mnoge matere z otroki se odpeljejo v Romunijo, ki je članica NATA – in zato računajo, da se vojna ne bo razširila tudi k njim.

Na spletu najdemo tudi močno poškodovan stanovanjski blok v Kijevu – število morebitnih žrtev zaenkrat še ni znano, je pa po poročanju nekaterih medijev na stavbo najverjetneje padlo sestreljeno rusko letalo, nekateri poročajo, da je šlo za ostanke rakete. Ruske enote naj bi se ukrajinski prestolnici približale z več strani, že zjutraj je odjeknilo več eksplozij. Ruska vlada je na Twitterju objavila, da pričakujejo zračni napad iz Belorusije. Mnoge skrbi tudi Černobil, zaznali so namreč povišano stopnjo zunanjega sevanja gama – strokovnjaki sklepajo, da je d tega lahko prišlo zaradi dviganja prahu, kar so povzročili ruski vojaki. CNN je poročal, da so zaposleni v elektrarni talci ruske vojske – oglasila se je tudi Bela hiša, iz katere so sporočili, da so ogorčeni in zaskrbljeni, da ruske sile zadržujejo osebje elektrarne.

https://twitter.com/pubitylatest/status/1496882368678076416?s=20&t=aZEQ9oJ4e7aFzscli7heLA

Nedvomno je najbolj žalostno dejstvo, da so žrtve te nesmiselne vojne številni civilisti, nič manj tragična pa ni izguba življenj vojakov. Po začetku ruske invazije je ukrajinska mejna straža na miniaturen otok v Črnem morju poslala 13 vojakov. Kmalu se je Kačjemu otoku približala ruska vojaška ladja in vojakom ukazala, naj se predajo. Eden izmed vojakov je Rusom v odgovor namenil kletvico, ruska vojska pa se je na to odzvala z bombardiranjem. Predsednik Zelenski je potrdil, da je bilo v napadu ubitih vseh 13 vojakov, ki jih je označil za heroje: “Naj živi spomin na vse, ki so dali svoja življenja za Ukrajino,” je poudaril.

Na družabnih omrežjih najdemo tudi posnetek, kako vojaško vozilo sredi Kijeva povsem namerno zapelje proti civilnemu avtomobilu in ga mirno prevozi – ruskim vojakom je Stalinov sadizem očitno ostal v krvi, kar ne pomeni nič dobrega. So pa ostarelega voznika še živega izvlekli iz povsem zmaličenega vozila – vsaj v tem primeru smrtne žrtve na srečo ni bilo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov v svoji izjavi dejal, da so se pripravljeni pogajati z Ukrajinci, ampak le v primeru, če ukrajinska vojska odloži orožje in se preda. Poudaril je, da Rusija ne priznava ukrajinskega političnega vodstva kot demokratičnega ter ponovil,  da želijo demilitarizirati Ukrajino. Združeni narodi pričakujejo, da bo iz Ukrajine pobegnilo tudi do pet milijonov ljudi. Iz Unicefa so sporočili, da se pripravljajo na prihod beguncev v sosednje države. “Brezpilotna letala mečejo bombe na stanovanjske hiše, ljudje umirajo. Gre za očitno teroristično dejanje, katerega cilj je zlomiti moralo, a so Ukrajinci trdno odločeni braniti prestolnico,” je opisal dogajanje poljski predsednik Andrzej Duda.

mapa1

Vir: Siol

Sara Bertoncelj