fbpx

Natična mizica in multifunkcijski stol

Na letošnjem Ambientu je opaziti tudi ekološki pridih. (Foto: N. K.)

Skandinavski dizajn s pastelnimi barvami, lesom in čistimi linijami predstavlja letošnji trend pri notranjem oblikovanju. Poleg razstavljanja notranje opreme in dodatkov za dom letošnji Ambient Ljubljana ponuja tudi brezplačno arhitekturno svetovanje. 

Na Gospodarskem razstavišču odpira svoja vrata Ambient Ljubljana, ki bo potekal do 22. novembra. Na sejmu se predstavlja kar 158 podjetij iz 17 držav, med drugim pa razstavljajo tudi stavbno pohištvo, montažne hiše, talne obloge in ogrevalne tehnike.

Jure Bončina in njegov stol na šesto potenco (N. K.).

Jure Bončina in njegov stol na šesto potenco. (Foto: N. K.)

Top ideja: Stol na šesto potenco
Kaj storiti, če imate majhno stanovanje in želite imeti multifunkcionalen kos opreme? Jure Benčina je izdelal stol, ki ima šest funkcij. Osnovni namen je klubska mizica, v nadaljevanju tabure, potem pa ga lahko odpremo v fotelj. Nato izvlečemo naslon za noge, ena izmed funkcij pa je tudi natična mizica, ki jo lahko uporabljamo v dveh položajih. Plošče iz brezovega lesa dajejo multifunkcijskem stolu ekološki pridih, sam dizajn pa je modernističen. Uporaba multifunkcijskega stola je praktična in enostavna, zato je primeren za vse generacije.

 

Marko Štrakl in zložljiv stol (foto: N. K.).

Marko Štrakl in zložljiv stol. (Foto: N. K.)

Prenosni stolček, ki ga lahko pospravite kar v nahrbtnik
Na razstavi Top ideja se predstavlja tudi mlad oblikovalec Marko Štrakl, ki je oblikoval majhen in praktičen zložljiv stol. Ideja se mu je porodila, ko je bil nekega večera pri Križankah za zidom, kjer je bilo polno ljudi. Moral je stati, saj so bila že vsa sedišča zasedena. Potem je prišel moški, ki je seboj prinesel zložljiv stol, ki je bil zelo velik. “Tam ga je razprl in bil je glavni. Usedel se je ter užival,” dodaja z nasmehom. V tistem trenutku si je zamislil manjšo verzijo takšnega stola. Ta se zloži v A4-format, kljub manjši velikosti pa zdrži kar 100 kilogramov težkega človeka. V celoti je iz recikliranega lesa, človek pa ga lahko pospravi kar v nahrbtnik ali v torbo. “Če imate prostor za malo večjo knjigo, bo prostor tudi za ta stol,” je še povedal mladi ustvarjalec.

Na sejmu se lahko udeležite brezplačnega svetovanja arhitektov. Svetovalka Urša (foto: N. K.)

Na sejmu se lahko udeležite brezplačnega svetovanja arhitektov. Na fotografiji svetovalka Urša. (Foto: N. K.)

Arhitekti svetujejo: K opremljanju stanovanja je potrebno pristopiti v celoti
Oblikovalka in arhitektka Urša izpostavlja, da je za opremljanje stanovanja potrebno najti nekoga, ki dobro pozna materiale in pristope, saj lahko potem na ta način najceneje in najudobneje preuredi dom. Svetovalci na sejmu skušajo slediti trendu naravnih materialov. Letos je še posebej popularen skandinavski dizajn s pastelnimi barvami, lesom in čistimi linijami. “Slovenci imajo ponavadi zelo jasno idejo o tem, kaj želijo,” je povedala oblikovalka.

Velikokrat ljudje namreč pridejo že s pripravljenimi idejami, arhitekt pa jih potem združi v estetsko in funkcionalno celoto. Ambient Ljubljana po besedah svetovalke predstavlja odlično priložnost, kjer se združijo tako oblikovalci kot izdelovalci pohištva, obiskovalci pa lahko na ta način vidijo celotno sliko.

Del ponudbe na sejmu si lahko pogledate v spodnji galerji. (Foto: N. K.)

Nina Knapič