Nova raziskava je pokazala: Blondinke so inteligentnejše od temnolask

Foto: iStock

Raziskava merjenja inteligence pri ženskah je pokazala neverjeten preobrat, ki ni v skladu s splošno percepcijo, da so svetlolaske manj inteligentne od temnolask. Ugotovitve so pokazale, da več blondink izhaja iz družin, kjer imajo na voljo več knjig in drugega izobraževalnega materiala.

Svetlolaske so znane kot lepotice, ki se rade zabavajo, vendar se jih drži tudi sloves neumnih deklet. Imeti “blond trenutek” je v angleško govorečih državah postala celo fraza za nekoga, ki dela napake. Študija je sedaj pokazala, da je stereotip o blondinkah netočen, saj imajo po zadnjih ugotovitvah naravne svetlolaske povprečno za tri točke višji inteligenčni kvocient kot tiste z rdečimi ali črnimi lasmi, poroča Daily Mail.

Podatke so zbirali leta
Podatke za raziskavo so pridobili na nacionalnem dolgoročnem inštitutu za mladino, ki je od leta 1979 beležil podatke o ljudeh, starih med 14 in 21 let. Prav tako so za analizo uporabili sprejemne izpite za ameriško vojsko iz leta 1980, ki jih je uporabljal Pentagon za ugotovitev inteligence nabornikov in vsebuje skupek znanja o matematiki, aritmetiki, logiki, primerjanju podatkov in semantiki.

Da bi se izognili ugotavljanju inteligence na podlagi etničnih in rasnih razlik, so iz analize izključili vse Afroameričane in hispance ter naredili vzorec skoraj 11 tisočih belih žensk. Ugotovitve so pokazale, da imajo blondinke povprečen inteligenčni kvocient v višini 103,2, medtem ko so imele rjavolaske IQ 102,7, rdečelaske 101,2 in črnolaske 100,5.

Ključne so razmere v družini
Na podlagi te študije bi bilo težko reči, da gre za genetske povezave med barvo las in inteligenco, zato strokovnjaki menijo, da je pri tem bolj ključno, v kakšni družini so bile vzgojene. Če so zrasle v družini, kjer so bile že kot mlade obkrožene s knjigami, imajo tudi več možnosti, da bodo imele višji inteligenčni količnik kot ženske druge barve las.

Ne nasedajmo stereotipom
Raziskave prav tako kažejo, da imajo stereotipi pogosto velik vpliv na zaposlitev, napredovanje in druge izkušnje v družbi, zato ne bi smelo biti diskriminacije blondink na podlagi njihove inteligence. Zagotovo tudi ne bi smeli reči, da so te zaradi raziskave o inteligenci blondink sedaj pametnejše kot ostale, vendar lahko zagotovo trdimo, da niso neumnejše.

Podobni rezultati so bili tudi pri moških, ki so jim merili inteligenčni kvocient. Svetlolasi moški so imeli malenkost večji IQ kot moški z drugo barvo las.

M. P.