Nova raziskava potrjuje: Geni vplivajo na starost, pri kateri izgubite nedolžnost

Foto: Pixabay

Znanstveniki v nedavnih raziskavah ugotavljajo, da imajo naši geni veliko večjo vlogo v našem življenju, kot smo morda mislili. Določajo to, kako dobro se boste odrezal v šoli, kako verjetno je, da se boste odločali za bolj tvegane odločitve ter celo to, pri kateri starosti bo oseba izgubila nedolžnost. 

Čeprav sta glavna dejavnika pri starosti prvih spolnih odnosov še vedno vzgoja in medsebojni odnosi, pa znanstveniki sedaj ugotavljajo, da na to vpliva tudi biologija. Genetski zapis naj bi predstavljal kar četrtino vsega vpliva na to, kdaj bo nekdo izgubil nedolžnost.

”Uspelo nam je izračunati. Dedna komponenta starosti, pri kateri imajo osebe prvič spolne odnose, je 25 odstotkov. To pomeni, da starost prvega spolnega odnosa v četrtini določa genetika, v treh četrtinah pa vzgoja,” je pojasnil John Perry z univerze v Cambridgu.

Dva različna gena, ki pojasnjujeta zakonitosti
Geni, ki določajo to starost, pa so povezani z geni, ki uravnavajo reproduktivno biologijo – torej geni, ki določajo izločanje spolnih hormonov in starost pri začetku pubertete.

Pri osebah, ki so prej začele svoje spolno življenje, navadno sprejemale bolj tvegane odločitve v življenju ter imele večje število otrok, so našli varianto gena po imenu CADM2. Različico drugega gena, po imenu MSRA, pa so našli pri ljudeh, ki so svoje spolno življenje začeli kasneje, gen pa je povezan tudi z večjo razdražljivostjo.

Hitrejši prehod v puberteto povezan s hitrejšim začetkom spolnega življenja
Podatke so raziskovalci pridobili z raziskavo DNK-vzorcev več kot 125.000 ljudi v starosti od 40 do 69 let. Najpogostejša starost, pri kateri so osebe izgubile nedolžnost, je bila 18 let. Klinični epidemolog univerze v Bristolu Davey Smith pojasnjuje, da na hitrejši začetek spolnega življenja vpliva tudi hitrejši prehod v puberteto.

”Hitrejši prehod v puberteto dokazano vpliva tudi na hitrejši razvoj posameznika kasneje. Tako imajo take osebe hitreje otroke, imajo več otrok in navadno tudi slabšo izobrazbo,” je pojasnil Smith. S tem je močno povezan tudi družbeni standard posameznikov. Nižji družbeni sloj je tako pogosto povezan s hitrejšim razvojem in posledično tudi hitrejšim začetkom spolnega življenja.

M. G.