Novost: neprofitna stanovanja za ostarele lezbijke

(foto: Twitter)

Stanovanjsko združenje v Berlinu je napovedalo, da bo kmalu v središču mesta začelo graditi projekt socialnih stanovanj izključno za starejše občanke, ki se identificirajo kot lezbijke ali biseksualke.

Kompleks bo obsegal osemnadstropno stavbo z 72 stanovanji “na najboljši mestni lokaciji”. Imel bo tudi kulturni center, sosedsko kavarno, posvetovalnice in prireditvene prostore. Projekt je rezultat sodelovanja med državnim stanovanjskim združenjem Wohnungsbaugesellschaft Berlin-Mitte (WBM) in lezbično iniciativo Rad und Tat (RuT), ki bo odprla pisarno v novem kompleksu.

Uživanje v nediskriminatornem okolju

Stanovanjske enote bodo starejšim homoseksualnim ženskam na voljo samo po subvencionirani ceni, da bi “lezbijkam in queer ženskam omogočili dobro življenje in uživanje v starosti v nediskriminatornem in sosedskem okolju,” piše v sporočilu za javnost WBM.

Subvencionirane najemnine se bodo začele pri samo 6,90 evra na kvadratni meter, kar je precej manj od povprečne najemnine v osrednjem delu Berlina, ki znaša 20 evrov na kvadratni meter, kaže indeks najemnin, ki ga navaja tiskovna hiša Junge Freiheit.

Pionirski projekt

“Načrtovani lezbični stanovanjski projekt in queer kulturni center kot pionirski projekt v Evropi predstavljata prepoznavnost lezbijk in queer ter pravičnost spolov,” je povedala Jutta Brambach, generalna direktorica RuT. “Z mobilnimi kulturnimi dogodki že omogočamo izkušnjo, kako koristna je raznolikost za družbo.”

Ephraim Gothe, okrožni svetnik za urbani razvoj in upravljanje objektov, je dejal, da so lokalni uradniki “ponosni, da lahko kot okrožje podprejo ta projekt in tako dodatno prispevajo k vključujočemu in bivalnemu mestu.”

Projekt ima datum zaključka gradnje predviden za oktober 2025.

Andrej Žitnik