fbpx

Prihodnje leto si boste v Londonu na razstavi Križark lahko ogledali tudi notranjo opremo, oblačila in druge predmete s Titanika, ki so jih po potopu potegnili iz vode

Foto: Youtube

V Londonu, v Muzeju Victoria & Albert, prihodnje leto napovedujejo razstavo z naslovom Križarke – hitrost in slog. Pripovedovala bo o blišču na ladjah, kot sta bili Titanik ali  Queen Elizabeth 2, prikazovala pa bo ohranjene kose notranje opreme in predmetov potnikov.

Spletni portal The Guardian poroča, da bo na razstavi mogoče videti kovčke, ki so bili last Vojvode Windsorski in njegove žene Wallis Simpson. Z njimi sta se vkrcala na prestižno križarko SS United States. Iz Kanade bodo pripeljali lesen dekorativni opaž iz salona prvega razreda na Titaniku, ki so ga leta 1912, ko je ladja že potonila, potegnili iz vode in je eden največjih ohranjenih kosov. Direktor muzeja Tristram Hunt je javnosti sporočil, da bo razstava prikazovala evropske oblikovalske trende tistega časa.

Foto: Youtube

Za opremo križark so poskrbeli najbolj znani oblikovalci tistega časa
Koncept potovanja s križarko kot zaželene dopustniške aktivnosti se je razvil, ko so ZDA v 19. stoletju pričele omejevati množično priseljevanje. Ladijske družbe so nato morale najti nov način, da napolnijo svoje ladje. Za opremljanje ladij so najeli najboljše oblikovalce tistega časa. Tako je v Muzeju Victoria & Albert mogoče videti keramiko, ki jo je za križarko P&O oblikoval William de Morgan, ali pa lakirane panele, ki jih je za francosko križarko Normandie ustvaril Jean Dunand. Na potovanju s slednjo je Bernadette Arnal nosila škrlatno svileno obleko, ki jo bo prav tako mogoče videti na razstavi. Razstavljeni bodo tudi Diorjeva obleka in z diamanti ter biseri posuta Carterjeva tiara, ki je 1915 preživela potop Lusitanie.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Razstava se bo začela s prikazom parne ladje Great Eastern, ki jo je zasnoval Isambard Kingdom Brunel. V času splavitve leta 1858 je bila daleč največja ladja, ki je prevažala do 4000 potnikov ter plula med Veliko Britanijo in Avstralijo. Končala pa se bo z Queen Elizabeth 2, ki je bila v uporabi do leta 2008. Ogled bo možen med 2. februarjem in 10. junijem prihodnje leto.

A. L.