fbpx

Otroci, ki odraščajo ob psu, so bolj sočutni

Foto: Pixabay

“Človek ne potrebuje veliko knjig, temveč malo izvrstnih – nekako tako nas je učil Schopenhauer,” je zapisal urednik knjige Človek o psu – pes o človeku Anej Sam. Gre za izjemno delo kar 35 avtorjev, umetnikov in literatov, ki vsak na svoj način osvetlijo temo tega izjemnega prijateljstva. 

So knjige, posebne knjige, ki se pojavljajo le na križišču usod. 35 avtorjev piše o prežemanju človeka in psa; strokovnjaki, »navadni« posvojitelji zavrženih psov ter (na samosvoj način) umetniki: prof. dr. Erih Tetičkovič, nevrolog, dr. Maksimiljana Marinšek, psihologinja, mag. Mojca Bandur Križanec, veterinarka, Franci Škrinjar, posvojitelj, Tone Partljič, pisatelj, Jaki Jurgec, operni pevec, Olga Pečeny, pianistka, Brin Bernatović, glasbenik, Peter Ternovšek, dramski umetnik ter predsednica založbe Jasa, ki je založila knjigo, mag. Mateja Jamnik, filozofinja.

Knjiga predstavi teorijo o razvoju psa, razlaga udomačitev, pojasnjuje vlogo psa v zgodovini, predstavi bistveno razliko med plemenito in grdo “uporabo” psov ter izpostavi nedopustna, nečloveška ravnanja s psom, mučenje na eni in počlovečenje na drugi strani. Prisrčne fotografije pa povedo več kot tisoč besed.

Predstavite knjige bo 2. februarja, ob 17. uri, v Kazinski dvorani SNG Maribor (vstop prost).

Človek o psu - pes o človeku, Društvo jasa, zbirka Onežimo svet

Človek o psu – pes o človeku (Društvo jasa, zbirka Onežimo svet).

Kaj so o človekovem najboljšem prijatelju zapisali soustvarjalci knjige:

Otroci, ki odraščajo ob živali, so bolj sočutni
Prim. prof. dr. Erih Tetičkovič, dr.med., spec. nevrolog: “Številne raziskave potrjujejo, da so otroci, ki odraščajo z živalmi, veliko bolj sočutni do sočloveka in okolice. Razvoj empatije se pri otrocih začne že zgodaj, navadno med drugim in tretjim letom starosti.”

Psi se neskončno radi igrajo
Dr. Maksimiljana Marinšek, psihologinja: “Psi se neizmerno radi lovijo, preganjajo, grizejo; to radi počnejo s svojimi pasjimi prijatelji, sestrami, brati in tudi z ljudmi. Ta igra je zelo pomembna za njihov psihomotorični razvoj, za pridobivanje gibalnih in socialnih veščin. Imenujemo jo igra borbe.”

Najhujša oblika zlorabe psov so pasji boji
Prof. dr. Zlatko Pavlica, dr. vet. med: “Najhujša oblika zlorabe psov so vsekakor pasji boji. Imel sem primer, ko so v ambulanto pripeljali pitbula, bil je v šoku – s kolegico sva ugotovila več sto ugrizov. Ni mu bilo pomoči – umiral je v grozljivih bolečinah.”

Vesna Vilčnik