fbpx

Ko je prenehala jemati kontracepcijske tablete, se ji je zgodilo nekaj nenavadnega

Tessa Bona. Vir: Zajem zaslona/Instagram

Ženska iz Melbourna, ki so jo vso življenje privlačili izključno z moškimi, trdi, da se je njena spolna orientacija spremenila potem, ko je prenehala jemati kontracepcijske 

Tessa Bona je prvič začela jemati tabletke kot najstnica, da bi si pomagala pri uravnavanju menstruacije, potem pa jih je jemala naslednjih 15 let. Zdaj 30-letnica je povedala, da je nikoli ni spolno privlačil isti spol in da je hodila le z moškimi.

Toda po lanskem razhodu s svojim dolgoletnim fantom se je Tessa iz Melbourna odločila, da je pravi čas za premor od jemanja tabletk. Takrat pravi, da se je “vse spremenilo” – in v treh tednih se je počutila kot “popolnoma druga oseba”. “Nikoli me niso romantično privlačile ženske, nikoli si nisem zares mislila, da je to zame,” je za news.com.au povedala Tessa. “Sicer sem vedno cenila lepoto ženskega telesa, a ko sem prenehala jemati tabletke, se je vse spremenilo.” Tessa je rekla, da je bila sprememba, ki jo je začutila v sebi, skoraj trenutna. V enem mesecu je že hodila z dekleti – nekaj, česar si nikoli ni predstavljala, da bo kdaj počela.

“Prvič v življenju so me ženske resnično spolno privlačile. Prijateljem sem rekla, da mislim, da sem pripravljena začeti hoditi z dekleti. Kar naenkrat mi moški preprosto niso bili več privlačni.”

Pojav ni tako redek
Tessa ni edina v svojih izkušnjah, pojavljajo se nove raziskave, ki kažejo, da bi lahko kontracepcijske tabletke – ki so na voljo že od šestdesetih let prejšnjega stoletja – vplivale na to, koga si bodo ženske izbrale za partnerja. Naturopatinja iz Brisbana in specialistka za zdravje žensk Katherine Maslen je  povedala, da bi lahko spremembo spolnosti, ko prenehate jemati tabletke, pripisali učinku zdravila na človekovo duševno zdravje.

Tessa Bona. Vir: Zajem zaslona/Instagram

“Obstajajo raziskave, ki kažejo, da lahko tabletke spremenijo vašo izbiro partnerja, vendar je res zanimivo, da se lahko tudi povsem spremeni spolna orientacija,” je povedala avtorica in voditeljica oddaje The Shiftpodcast. “Študije so pokazale, da ženske privlači vonj moških, ki so jim genetsko manj podobni, in da se pri jemanju tablet to preusmeri k partnerjem, ki so nam bolj podobni.”

Prenehanje jemanja kontracepcije vodi do osebnostnih sprememb
Dodala je, da bi lahko bili v igri številni dejavniki vključno s tem, kako “tabletka vpliva na težave z duševnim zdravjem”.

“Zdaj, ko ne jemlje več kontracepcijskih tablet, se počuti bolj svobodno pri raziskovanju drugih stvari,” je dejala Katherine. “Opazila sem ogromne osebnostne spremembe pri nekaterih mojih pacientkah, ki so prenehale jemati hormonsko kontracepcijo, pri čemer so mnoge poročale, da se počutijo kot druga oseba.”

Tessa Bona. Vir: Zajem zaslona/Instagram

Kontracepcijske tablete vplivajo tudi na to, kakšen tip moških je ženskam všeč
“To pravzaprav ni presenetljivo, saj je v možganih na milijone receptorjev za estrogen in progesteron. Kontracepcijske tablete v bistvu izklopijo naravno proizvodnjo estrogena in progesterona z zaviranjem ovulacije, in ko se ta hormonska zamenjava ustavi, ženske doživijo spremembe v svojem čustvenem stanju, pogosto na bolje,” trdi Maslenova.

Študije so pokazale, da ženske privlači vonj moških, ki so jim genetsko manj podobni, in da se pri jemanju tablet to preusmeri k partnerjem, ki so nam bolj podobni, v igri pa bi lahko bili številni dejavniki, med katere sodi tudi vpliv tabletke na duševno zdravje.

Andrej Žitnik