Pasje vroče bo! Čez dan se bo segrelo do 35 °C

Vir: Škandal24

Danes bo pretežno jasno, popoldne bo nastala kakšna vročinska nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33 °C, za soboto napovedujejo pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Jutri bo sončno. Popoldne bo lahko nastala kakšna vročinska nevihta. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 21, najvišje dnevne od 30 do 35 °C.

Obeti. V ponedeljek in torek bo sončno in vroče. Verjetnost za popoldanske nevihte bo majhna. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.

Vremenska slika. Iznad vzhodne sega nad srednjo Evropo šibko območje visokega zračnega tlaka. Ob šibkih vetrovih se nad nami zadržuje precej topel in razmeroma suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine. Precej jasno bo, le v Alpah bo popoldne ali zvečer mogoča kakšna vročinska nevihta. Vse bolj vroče bo.

Biovremenska prognoza

Pri Arsu jo sestavljajo v sodelovanju z NLZOH. Zapisali so: V soboto in nedeljo bo vpliv vremena na počutje večinoma ugoden. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev.

Napoved UV indeksa

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa okoli 10.

Napoved cvetnega praha v zraku

Sončno in suho vreme bo naklonjeno sproščanju cvetnega prahu. S košnjo se neposredni vir trav zmanjšuje, vendar bodo obremenitve še vedno visoke. Cvetenje trav se je pomaknilo tudi višje v hribe.

Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Prisotna bodo zrna kislice, nekoliko več bo trpotca. Poleg naštetih bo v zraku tudi cvetni prah bezga, velikega pajesena, bora in kopriv, ki so za alergije manjšega pomena. Cvetni prah sprošča lipa, cvetnega prahu je v zraku v splošnem malo, njen močan vonj lahko povzroča iritacijo sluznic dihal.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka do srednje visoka, poteka druga polovica sezone oljke, obremenitev bo do srednje visoka. V zraku bo prisoten cvetni prah trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline), lipe, metlikovk in koprivovk (koprive in krišine). Opazili smo prva zrna pravega kostanja.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, pogosta alergena rodova sta Cladosporium in Epicocum. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

  • Za žive meje pogosto uporabljamo liguster (kalino), alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.
  • Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, glicinija). Dražilno lahko vplivajo tudi lahko hlapne organske spojine, ki jih sprošča oljna repica.
  • Veliki pajesen je invazivna tujerodna vrsta, sajena kot okrasno drevo, v preteklosti sajena tudi v gozdu. Kjer je rastlina pogosta, je cvetni prah potencialni alergen.

Andrej Žitnik