Pasji psihologi svetujejo: Ne objemajte svojega psa. Poglejte, zakaj ne.

Foto: iStock

Ste eden tistih, ki svojega pasjega ljubljenčka radi stisnete k sebi? Za vas imamo žalostno novico. Psi tega ne prenesejo, razkrivajo živalski psihologi. Stiskanje k sebi jim predstavlja velik stres in jih spravlja v “slabo voljo”, saj jim daje občutek utesnjenosti.

V študiji so strokovnjaki analizirali 250 fotografij, na katerih človek objema psa. Pri osmih od desetih psov je jasno videti, da jim je ob tem skrajno neprijetno. Poznavalci iz The Kennel Club in Battersea Dogs & Cats Home so se prav tako strinjali, da se lastniki do svojih psov ne bi smeli obnašati kot do otrok, saj večina ljubljenčkov stiskanja k sebi ne prenese.

“Psi mnogokrat postanejo družinski člani, kar pa ne pomeni, da so ljudje. Zato se lahko na interakcije, kot je objemanje, odzivajo različno,” opozarja Caroline Kisko iz The Kennel Cluba.

Novo študijo je izvedel Stanley Coren, profesor psihologije na univerzi British Columbia. Analiziral je fotografije, na katerih odrasli ali otroci objemajo psa, pozoren pa je bil na znake, da so pod stresom. V skrajnih primerih lahko pes postane tako prestrašen, da pokaže zobe ali celo ugrizne.

Foto: iStock

Foto: iStock

Bodite pozorni na odzive psa
Znaki stresa so spuščena ušesa in obračanje glave, da se izogne očesnemu stiku. Če pes zapre oči in si oblizuje ustnico, je tudi to lahko znak anksioznosti. Zehanje ali dviganje ene tačke je že lahko znak za alarm, poroča Telegraph.

Coren je odkril, da so psi na več kot 80 odstotkov fotografijah imeli vsaj znake nelagodja, stresa in anksioznosti. Le 7 odstotkov je bilo videti zadovoljnih, 10 pa nevtralno razpoloženih ali dvoumnih. Psiholog tako priporoča, da svoje objeme raje prihranite za svoje bližnje na dveh nogah, psa pa boste veliko bolj razveselili, če mu naklonjenost namesto z objemom izkažete s prijazno besedno ali priboljškom.

N. K.

 • Paramecij

  blablablabalbala naš pes se sam pride cartat in ma zelo rad objeme.. kakor tudi psi prijateljev.

 • Gr8_1

  Tistih 7% zadovoljnih je zato, ker jih objemajo njihovi lastniki. Tudi meni ne bi ugajalo, če bi me kar nekdo objemal.

 • rubec

  Odvetnika Stenico ta trditev ne gane. Kako bolj človeško psa pred akcijo umiriti kot tako da ga primeš v naročje?

  • Feriss.H

   Ali pa da se mu približaš od zadaj…

   • sodnikisozločinci

    S trdim ali mehkim … srcem?

    • Feriss.H

     Steničastim, partnerka ga pa spira z vodnimi topovi, takao rada ih ima da ji kar…

  • cosmosjasnovidec

   Ta pasjejebec bi res lahko pojasnil kako se je spravil in ga vzel v naročje od zadnje strani.

 • Stajerka

  to ne velja samo za pse, ampak tudi človeško raso……..tako otrok kot pes, ti data hitro vedet, če jima to odgovarja ali ne…….karakterji so različni, tako pri ljudeh kot živalih…..in kdor zna opazovat sočloveka ali žival, temu ne bo problem ugotovit kaj mu ugaja…….naš muc in kuža se prav rada carkljata, nemalokrat to celo zahtevata…….

 • Sloven”c

  katere buče….naš kuža se sam hoče stiskat pa glavo zravn daje …..kr neki

  • alojz

   Ja, domačim. Pa pride tuj človek in hoče narediti isto. Takrat je pa agresivna zverina, če noče ali celo zobe pokaže.

   • cosmosjasnovidec

    Ja saj to je normalno.

 • francelj.posevni

  A niso vsi pasjeljubci pristaši partijske elite in levice?

  • karlina

   Tebi se je pa očitno odpeljalo

  • helena943

   Ja

 • Feriss.H

  Od znanih pasjih psihologov cenim – Cezar Milana. Zagotovo ih je še precej dobrih, a tale pasji svetovalec strelja kozle. Vsi moji nekdanji Nemški Ovčarji so mi skakali na fotelj, celo pojstlo, in me zjutraj prebujali z galoni slinastih oblizov. in z največjim užitkom stiskali oni mene tako kot jaz njih. Na Internetu so fenomenalni posnetki kako se levi crkljajo z ljudmi, pa se ne bodo psi.Verjamem pa da tisti majceni baterijski kužki ne uživajo preveč če ih pretirano naparfumirane dame skoraj davijo v naročjih po celi dan. Nekatere jih vlačijo po rokah kot daljinca za TV.

  • indijanka

   Dedek je bil priznani kinolog. Svoje pse je razstavljal po celi Evropi. Kljub temu, da jih ni pustil crkljati, so vsi psi pa sodijo med večje, vedno našli pot, da sem jih crkljala. Zelo nemirna noč je za menoj. V varstvu imam sinovega border collija. Ponoči sva se šla igrico. Takoj ko sem zaprla oči, je zlezel v hčerkino postelji k njenim nogam. Vajo sva ponavljale, dokler nisem odnehala. Pa sina uboga z očmi. Psi so pri nas pomemben del družinskega živlhenja. Ne nadomeščajo pa otrok ali kakšnih drugačnih stikov. Sin se je odselil pred kratim. Ponosna sem na njegovo samostojnost, za njegovim psom pa še vedno joče vsa hiša. Praznik je, ko pride v varstvo.

   • Feriss.H

    Krasna zgodbica lady Indian, ni kaj dodati, povedala si vse. Saj ni zastonj že neštetokrat v Ameriških filmih uporabljena fraza – You want a friend? By yourself a dog

   • cosmosjasnovidec

    Točno tako.Članek je le delno pravilen.Je seveda odvisno kdo so bili ti opazovalci in koliko poznajo pasje vrste psov.

 • karlina

  Imamo psičko, ki jo imamo neizmerno radi, sama nam pokaze, da bi se rada stisnila k nam, ko smo na kavču, pa tudi zelo rada se stisne k nam, kadar dremucka.

 • elh

  Velikokrat je kakšen posnetek veselja, ki se zgodi, ko se nekdo po daljšem času vrne domov objavljen na internetu in prav kuželni znajo svoje veselje najbolje in povsem iskreno pokazati. Ni konca in kraja objemanja in mahanja z repom, zadovoljstva na pasji faci… Naš nemec včasih naredi podobno sceno že po nekaj urah in vse skupaj pospremi še s svojim pasjim zavijanjem. Seveda se radi crkljajo in to znajo odlično pokazat.

 • Rožle

  Men je šlo tut na rukac k so me tkole stiskal…..

  • indijanka

   :) grizel si

   • Rožle

    Razne tete so me k seb stiskale, ko sem bil še pamž…..
    in bil ves od šmnke….

    • indijanka

     Ja. Klasika.

  • radames

   Ja, sej maš prav! Enako sem opazoval pri svojih otrocih in vnukih. Nimajo radi objemanja. Morda zgolj za sekundo, potem pa se izvijejo in gredo po svoje.

 • Viktorh

  “Pasji psihologi svetujejo..”

  Človekov prijatelj, družinski član, pa še veliko podobnega.
  Ja, tudi sam sem imel doma pse. Od živčnega re pinča, škotske ovčarke…. Različne pasme, različne navade. Lastnik in pes se morata “spoznati”.

  Ko pa berem pasji psihologi…

  No, gre za sprdavanje kot v času kislih kumaric. Članek pa naj gre v Kinologa…

 • Domoljub in gej

  Ta članek pa je res zelo ponesrečen… Mene spremljajo psi praktično od mojega zgodnjega otroštva(se pravi celo življenje) zato jih zelo dobro razumem. Nikoli si ne dovolim debat pri psih, ki posplošujejo, ker vsaj pes posebej je karakter zase tako kot pri ljudeh. Sicer pa se karakter posameznika zrcali v karakterju njegovega pasjega prijatelja. Če je nekdo frustriran, hinavski, bodo tudi poteze njegovega psa nepričakovane, zahrbtne… Če je pa nekdo ljubeč, dober človek, pa se lahko v popolnosti zanese na svojega psa in mu zaupa, tudi objemanja mu pes ne bo zameril ker je vajen takšne komunikacije. Vse je v odnosih, tako med ljudmi kot živalmi. Kar daješ to imaš. Zdaj pa grem nalašč mojemu kosmatincu dat en velik objem :)

  • Rožle

   A ti pa nisi čisto nič ponesrečen….?

 • cosmosjasnovidec

  Povsem odvisno je kakšen odnos ima kdo do psa in kako z njim ravna in se do psa obnaša.Ogromno ljudi namreč ne ve,da pes nenehno svoje lastnike in njihovo razpoloženje zaznava ravno z očmi.Tudi,če si slabe volje tega v njegovi prisotnosti ne smeš kazati,ker tako tudi njega spraviš v enak položaj in postane zmeden.Mi imamo Rotwailerko in ravno nasprotno kot je napisano v tem članku prav uživa,če jo kdo objema in je neverjetno vesela.Objemanje oziroma preveliko stiskanje psa k sebi pa lahko on razume tudi kot grožnjo seveda za nedružinskega člana.Je pa tudi vprašanje koliko se ti opazovalci kateri so tole opazovali razumejo na navade psov.Nekateri psi,ko se z njimi igraš namreč zraven brundajo in spuščajo neverjetne glasove.Nepoznavalec pasje vrste pa bi seveda mislil,da pes renči čeprav je ravno obratno.No o tem bi bilo kar ogromnega pisanja in debate.
  Se pa strinjam z tem bo povsem držalo kar je napisal Domoljub.

 • radames

  Je že kdo opazil, kako se pes smeji? Kadar pridem domov, naš zlati prinašalec priteče k meni, veselo maha z repom, hkrati pa na poseben način nagrbanči kožo na vrhu gobca in rahlo razkrije zobe. To grbančenje pomeni tudi jezo, napadalnost. Toda pri tem psu ni tako, saj je vesel! Potem pride povsem do mene, se vsede in se stisne k moji nogi in pričakuje, da ga bom pobožal.
  To sem povedal nekomu, ki je tudi lastnik zlatega prinašalca. Potrdil je smejanje, saj je rekel, da njegov pes na isti način počne grimase na vrhu gobca.
  Enako se smeji tudi kadar vidi, da zanj pripravljam jed.
  Imel sem že precej psov pa se še nobeden ni tako očitno smejal.

  • avtohtoni neandartalec

   Če bi mu pobril vse dlake iz obraza, bi videl, da se dejansko res smeji, enako kot lahko včasih takšno preprosto stanje opazimo tudi pri ljudeh, nekateri imajo vedno tiste iskrene in preproste izraze na licu, ker so tudi mentalno taki.
   Avtoritete se branijo takšnega razmišljanja z vsemi štirimi, tradicionalno verovanje zapoveduje, da je edino človek sposoben inteligentnega čustvovanja,kot ga je ustvaril Bog, po svoji podobi, samo zato zavračajo očitne manifestacije razumnega duha pri živali. To je pravzaprav grozno, po eni strani se si zavedamo, da nas je urbana civilizacija zelo spremenila in dejansko nismo več sposobni preživeti v naravnem okolju, za živali se pa delamo, kot da na njih nima nobenega vpliva,kar je seveda neumnost. Isto vpliva, le da se posledice ne poznajo tako očitno, civilizacija sama po sebi sili zavestna bitja v razmišljanje, ker ni naravni kaos ampak serija vzorcev, simbolov in konstruktov, ki zahtevajo urejeno misel, tudi na najbolj primitivnem nivoju, kar se v pristni naravi preprosto ne more zgoditi, zato ne obstajajo ustrezne primerjave s preteklostjo.

 • avtohtoni neandartalec

  Najbolj pomembno za psa in pravzaprav za vsa zavestna živa bitja je, da dobro poznajo svoje telo. Nam se zdi logično,ker nas od malega učijo kakšne so lastnosti posameznih telesnih delov in kako razumeti različna čustva, za živali taki koncepti sploh ne obstajajo.
  Poskusite sami, namesto objemanja, primite žival za tačno, obrnite jo parkrat na glavo in jo zadržite v kaknem nenavadnem, vendar ne neprijetnem položaju, da je prisiljena uporabiti mišice oziroma kooordinacijo v prostoru, ki se je prej ni zavedla, z vsako novo senzacijo, postane žival bolj inteligentna. Pomembno je, da trenutek traja dovolj dolgo, žival se ga mora zavedati, ne nagonsko reagirati. Hitro boste opazili, da se je vaša žival začela drugače obnašati, psi začnejo prijemati predmete v tačke, mačke spremenijo pristop do lastnika, žival si začne pospravljati svoj brlog oziroma prostor, raztegujejo si cunje, premetavajo blazine, spremenijo način igranja s predmeti, namenjeni za njihovo kratkočasenje, in kar je najbolj zanimivo, spremeni se njihov odnos do gospodarja, ki ga začnejo bolj racionalno opazovati in oponašati.
  Na ta način, smo ljudje nekoč odkrili prva orodja, ni se jih nihče domislil ampak so posamezniki začeli uporabljati svoje roke inprste drugače kot vsi ostali, te spretnosti so jih opozarjale, da je telo neke vrste orodje,ki ga je možno posnemati z naravnimi predmeti, kot so kamenje in palice.
  Inteligentna žival je nekaj povsem drugega kot divja zverina, sploh za pse si upam trditi, da je ta vrsta sesalcev sposobna skoraj človeškega čustvovanja. Ne gre za to, da bi se pes rad stiskal ali ne, pes sam se zaveda, da je takšen objem izraz naklonjenosti in prijateljstva, oblika socialnega vedenja, ne napad ali draženje, saj psi niso tako trapasti, da ne bi nič razumeli, vsaj vsi ne.

  • cosmosjasnovidec

   Bo držalo kar si napisal čeprav od začetka malo bolj čudno.Ne vem sicer glede obračanja živali kot pišeš so pa slične zadeve razvijanje živalske inteligence.Žival je radovedna in vsaka stvar katero ji razkazuješ kot si napisal pripomore k razvitju njene inteligence katera se tako veča in se živali seveda tako razvija večji čut in sposobnost zaznamovanja z tem je pa tudi vedno bolj pametna.Razlaga je enaka kot je delo z majhnimi otroki vendar potrebna veliko večjega potrpljenja in seveda več časa.

 • Mihec_pihec

  zanimiv članek; ampak nisem prepričan, da to velja zame in mojega labradorca. Nasprotno, če samo sedim poleg njega, mi z gobčkom sune pod komolec, da ja moja dlan pristane na njegovi bučki. Tudi objamem ga in to zelo rad, saj je zelo nežen; kar nekaj otrok iz ulice ga ob popoldnevih hodi božat, stiskat k sebi pa nimam občutka, da mu je to odveč. Verjamem, da je v članku tudi nekaj resnice, gotovo pa ne za prav vsakega psa in njegove lastnika.

  • cosmosjasnovidec

   Se strinjam in res je kot si napisal.Ta članek je napisan predvsem z veliko pomankljivostjo oziroma poglavitnimi zadevami,ker bi verjetno bil predolg,če bi napisali dejansko vse kot je.Verjetno je bil namen samo nekoliko opozoriti glede dejstev objemanja in stiskanja psa k sebi,če pojasnim zelo na kratko in enostavno kakor bom le mogel.
   Primer si je žival kje pri igri malo po nerodnosti zvila ali se udarila v nogo ali bolje povedano primer ramo.To ima seveda nekaj časa pač boleče tako kot človek ni pa nujno da tako,da bi šepala in podobno.Seveda lastnik tega ne ve,ker ni videl.Sedaj pa,če bo objel psa in ga močnejše stisnil seveda iz radosti bo psa rama močno zabolela in pri psu podzavestno pride do reakcije obrambe kar je normalno in se lahko v tem trenutku odzove tudi napadalno nevede in nenamerno,ker ga do tega pripravi kot bi rekli instikt ogroženosti.V takem primeru bi pes lahko tudi ugriznil ne,da bi se v tistem trenutku kot sem že napisal sploh zavedel koga je ugriznil.
   Tak ugriz seveda ni močan je pa dovolj,da ga občutiš seveda predvsem odvisno na pasmo saj,če te ugrizne majhen pes kateri ima zelo tanke in špičaste zobe prekleto dobro zapeče.
   Psu je v takem primeru seveda takoj zelo žal,ker ni hotel tega narediti.Nekateri lastnika pa tega ne vedo in seveda taki po nepotrebnem oziroma celo po nedolžnem psa kaznujejo.Dejansko on sploh realno gledano ne bi bil nič kriv saj do tega ne bi prišlo,če ga nekdo ne bi stisnil na boleče mesto.
   Mislim,da so z tem člankom hoteli pojasniti ravno nekaj takega kar manjka in sem sedaj dodal jaz.Hehe

 • Lelja Maria Hocevar

  navadna oslarija

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!