fbpx

Pasji psihologi svetujejo: Ne objemajte svojega psa. Poglejte, zakaj ne.

Foto: iStock

Ste eden tistih, ki svojega pasjega ljubljenčka radi stisnete k sebi? Za vas imamo žalostno novico. Psi tega ne prenesejo, razkrivajo živalski psihologi. Stiskanje k sebi jim predstavlja velik stres in jih spravlja v “slabo voljo”, saj jim daje občutek utesnjenosti.

V študiji so strokovnjaki analizirali 250 fotografij, na katerih človek objema psa. Pri osmih od desetih psov je jasno videti, da jim je ob tem skrajno neprijetno. Poznavalci iz The Kennel Club in Battersea Dogs & Cats Home so se prav tako strinjali, da se lastniki do svojih psov ne bi smeli obnašati kot do otrok, saj večina ljubljenčkov stiskanja k sebi ne prenese.

“Psi mnogokrat postanejo družinski člani, kar pa ne pomeni, da so ljudje. Zato se lahko na interakcije, kot je objemanje, odzivajo različno,” opozarja Caroline Kisko iz The Kennel Cluba.

Novo študijo je izvedel Stanley Coren, profesor psihologije na univerzi British Columbia. Analiziral je fotografije, na katerih odrasli ali otroci objemajo psa, pozoren pa je bil na znake, da so pod stresom. V skrajnih primerih lahko pes postane tako prestrašen, da pokaže zobe ali celo ugrizne.

Foto: iStock

Foto: iStock

Bodite pozorni na odzive psa
Znaki stresa so spuščena ušesa in obračanje glave, da se izogne očesnemu stiku. Če pes zapre oči in si oblizuje ustnico, je tudi to lahko znak anksioznosti. Zehanje ali dviganje ene tačke je že lahko znak za alarm, poroča Telegraph.

Coren je odkril, da so psi na več kot 80 odstotkov fotografijah imeli vsaj znake nelagodja, stresa in anksioznosti. Le 7 odstotkov je bilo videti zadovoljnih, 10 pa nevtralno razpoloženih ali dvoumnih. Psiholog tako priporoča, da svoje objeme raje prihranite za svoje bližnje na dveh nogah, psa pa boste veliko bolj razveselili, če mu naklonjenost namesto z objemom izkažete s prijazno besedno ali priboljškom.

N. K.