fbpx

Poglejte, kako se Škofja Loka vrača v srednji vek

Škofja Loka (Foto: STA)

Škofja Loka se bo danes znova odela v srednjeveško podobo, saj bo tam potekal tradicionalni Historial. Celodnevno doživetje škofjeloške zgodovine pripravlja Razvojna agencija Sora – Turizem Škofja Loka v sodelovanju s številnimi partnerji. V mestu se bodo zvrstili zgodovinsko in etnološko obarvani dogodki s poudarkom na lokalni dediščini.

Historial predstavlja stoletno kulturno in zgodovinsko dediščino škofjeloškega območja, pojasnjuje škofjeloški župan Miha Ješe in izpostavlja tradicionalno umetnostno obrt, ki temelji na dolgi cehovski tradiciji starodavnih rokodelskih mojstrov ter bogate recepture grajske in tradicionalne ljudske kulinarike. “Spoznavali bomo srednjeveško in renesančno glasbeno zapuščino, vstopili v svet dramatičnih srednjeveških pesmi in balad, v mestnem tlaku pa se bodo vnovič zarisovali renesančnih plesni koraki. In sejem bo postal vse bolj živ in vse bolj naš, avtentično loški,” napoveduje župan in dodaja, da Škofja Loka iz bogastva lastne kulturne dediščine ustvarja privlačne turistične zgodbe.

(Foto: iStock)

Osrednji del Historiala predstavlja tradicionalni semenj, ki bo s starimi domačimi obrtmi in spremljevalnim programom tudi letos poskrbel za mistično druženje v ritmih rokodelske tradicije, historičnih plesov in glasbe ter kulinaričnih dobrot tistega časa. Letos so ga z Mestnega trga razširili tudi na Cankarjev in Spodnji trg, je pojasnila Andreja Križnar iz Turizma Škofja Loka.

Letos bo več programa tudi na Spodnjem trgu, ki ga poskušajo v Škofji Loki po izgradnji poljanske obvoznice znova oživiti s prireditvami. Po času nastanka je nekoliko mlajši kot Mestni trg. Že od 14. stoletja je bil obdan z mestnim obzidjem, skozi katerega je na trg vodilo troje mestnih vrat. Prebivalci so bili predvsem obrtniki, sledovi njihovih dejavnosti pa se še danes odražajo na nekaterih stavbah.

Meščani in nastopajoči se bodo odeli v historična oblačila in se v promenadi sprehodili po trgih in ulicah starega mestnega jedra. Predstavljeni bodo historična glasba in plesi, na ogled bo tudi mečevanje. Otroci bodo lahko prisluhnili pravljicam in sodelovali v rokodelnicah, osrednji dogodek pa bo dramska igra Hudičeva brv. Škofjeloško gospostvo je namreč še danes bogato z miti, legendami in s pripovedkami.

Obiskovalci bodo lahko poskusili jedi s poudarkom na loški kulinarični dediščini, vključno z loško medlo. Na kovnici srednjeveških kovancev si bodo lahko sami izdelali kovanec. Ogledali si bodo razstavo o tkanju in tkalcih ter se preizkusili v tkanju trakov ali na delavnici pri mojstru usnjarju. Historial pa se bo zaključil z večernim koncertom skupine Katalena.

J. F., STA