fbpx

Pozor! Če vam česen vzklije, ga nikar ne zavrzite

Foto: Pixabay

Ko govorimo o zdravem načinu življenja in dobri kuhinji, gotovo ne moremo mimo česna. Izkušene kuharice bi povedale, da zamenjava zanj preprosto ne obstaja. Če ga imamo dalj časa v kuhinji, nam običajno vzklije in takrat ga največ ljudi vrže v smeti. A pozor! Strokovnjaki opozarjajo, da je šele takšen česen najboljši. 

Verjeli ali ne, šele česen, ki vzklije, je zrel. Večina ljudi misli, da je takrat že pokvarjen in ga je treba vreči stran. Toda nove raziskave kažejo, da to ne drži. Ko se pojavijo majhne rumeno-zelene klice, to v bistvu pomeni, da je takrat najbolj živ in so njegove zdravilne lastnosti še bolj izpostavljene. Strokovnjaki – malo v šali, malo zares – opozarjajo na le en stranski, nezaželen učinek: “poseben zadah”, ki nas lahko spremlja tudi še naslednji dan.

Takšen česen, ki je začel kliti, je zelo bogat z antioksidanti, kot so disulfid, allicina in alliin. Inštitut za medicinske raziskave Hrvaške je opravil široko raziskavo, ki je pokazala, da je česen s klicami več kot idealna rešitev za zdravljenje bolezni – za navaden prehlad, gripo, angino in splošno slabši imunski sistem. V zakladnici naravnega zdravljenja je znan po svojem neverjetnem antibiotičnem učinku.

Primeren je za preventivo proti glivičnim in virusnim obolenjem zaradi velike količine antioksidantov. Pomaga proti trebušnim krčem, driski, celo pri zastrupitvah s hrano. Inhibira nastajanje prostih radikalov, ki so glavni razlog za nastanek rakavih celic, zato ga zdravniki po svetu vedno priporočajo tudi kot učinkovitega borca proti rakavim celicam.

Anja Dangubič