To je najpopularnejša začimba na svetu

Foto: Pixabay

Zdrav za srce, odličen izvor vitaminov C in A, uporaben je v skoraj vseh jedeh. Popularen je predvsem kot dodatek juham, omakam, solatam, jedem z zelenjavo in različnim mesnim jedem. Prav ste ugotovili, najpopularnejša začimba na svetu je peteršilj.

Peteršilj lahko kupimo v kateri koli trgovini, najboljši pa je seveda kar z lastnega vrta. Za kuhanje se lahko uporabi tako svežega kot tudi posušenega, če pa svežega kupujete v trgovini ali na tržnici, pazite, da bodo njegovi listi temno zeleni. To pomeni, da je peteršilj svež.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mnogi zeliščarji peteršilj uporabljajo tudi kot čaj. V nekaterih delih sveta ga uporabljajo kot sredstvo za zniževanje krvnega pritiska, ponekod pa služi tudi kot tonik za okrepitev mehurja, ugodno pa vpliva tudi na delovanje ledvic.

Kako hraniti peteršilj?
Sveži peteršilj lahko nato hranite v hladilniku v plastični vrečki. Če je ovenel, ga poškropite z nekaj vode in ga postavite v hladilnik. Če ste peteršilj posušili, ga hranite v zaprti steklenički v temnem, hladnem in suhem prostoru, lahko pa ga tudi zamrznete. Tako bo zadržal svoj okus in hrustljavost, navaja Večernji list.

Vitamini, minerali in vlakninePriporočena dnevna količina
vitamin K545%
vitamin C54%
vitamin A14%
folati12%
železo10%
baker6%
kalij5%
magnezij4%
vlaknine4%
kalcij4%
mangan3%
fosfor3%
cink3%
vitamin B33%
vitamin B13%

 

M. G.

  • Stajerka

    Res je kar navajate, ampak pozabili ste dodat pomembno dejstvo.
    Kot pri vsaki stvari pretiravanje prinese negativne učinke, pri petršilju moramo biti zlasti previdni pri zaužitih količinah. Peteršilj namreč spada v skupino močnih diuretikov, odvajalcev vode iz telesa, kar lahko kaj hitro povzroči dehidracijo in posledično pomanjkanje elektrolitov v telesu.
    Omejene količine uživanja veljajo predvsem za otroke in nosečnice, tudi ostali po pameti do zdravega učinka!

  • Peter

    Jasno, peter-šilj je da best.