fbpx

To je najpopularnejša začimba na svetu

Foto: Pixabay

Zdrav za srce, odličen izvor vitaminov C in A, uporaben je v skoraj vseh jedeh. Popularen je predvsem kot dodatek juham, omakam, solatam, jedem z zelenjavo in različnim mesnim jedem. Prav ste ugotovili, najpopularnejša začimba na svetu je peteršilj.

Peteršilj lahko kupimo v kateri koli trgovini, najboljši pa je seveda kar z lastnega vrta. Za kuhanje se lahko uporabi tako svežega kot tudi posušenega, če pa svežega kupujete v trgovini ali na tržnici, pazite, da bodo njegovi listi temno zeleni. To pomeni, da je peteršilj svež.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mnogi zeliščarji peteršilj uporabljajo tudi kot čaj. V nekaterih delih sveta ga uporabljajo kot sredstvo za zniževanje krvnega pritiska, ponekod pa služi tudi kot tonik za okrepitev mehurja, ugodno pa vpliva tudi na delovanje ledvic.

Kako hraniti peteršilj?
Sveži peteršilj lahko nato hranite v hladilniku v plastični vrečki. Če je ovenel, ga poškropite z nekaj vode in ga postavite v hladilnik. Če ste peteršilj posušili, ga hranite v zaprti steklenički v temnem, hladnem in suhem prostoru, lahko pa ga tudi zamrznete. Tako bo zadržal svoj okus in hrustljavost, navaja Večernji list.

Vitamini, minerali in vlakninePriporočena dnevna količina
vitamin K545%
vitamin C54%
vitamin A14%
folati12%
železo10%
baker6%
kalij5%
magnezij4%
vlaknine4%
kalcij4%
mangan3%
fosfor3%
cink3%
vitamin B33%
vitamin B13%

 

M. G.