Predsednik vlade odgovarja na vprašanja sledilcev: Zakaj bodo v naslednjem mandatu veliko vlagali v mlade družine in kako daleč so pogovori s Teslo?

Janez Janša odgovarja na vprašanja državljanov (foto: fb)

Kot je bilo obljubljeno, predsednik vlade Janez Janša vsak teden odgovarja na pet vaših vprašanj. Tokrat vas je zanimalo, kako bo premier v naslednjem mandatu rešil problem mladih družin, zakaj mladi tako pogosto idealizirajo socializem, ali bi lahko v Sloveniji privabili podjetja, kot sta Tesla in Spacex, med drugim pa je tudi razkril najljubšo barvo kravate in kako lahko dobite njegov podpis h knjigi.

Prvo vprašanje, na katerega je predsednik vlade Janez Janša odgovoril, je problem mladih družin. “Investicija v prihodnost je investicija v otroke in mlade družine. Nobena stvar ni bolj pomembna, zato bomo v prihodnjem mandatu temu namenili veliko skrb, veliko sredstev in vso dolžno skrb družbe in države,” je pojasnil premier.

Na to, zakaj mladi idealizirajo socializem, je Janša odgovoril, da je v socializmu dobro 10 odstotkom ljudem, 90 odstotkom pa se godi slabo. “Idealizirajo ga tisti, ki so spadali v teh 10 odstotkov, in idealizirajo ga tisti, ki socializma nikoli niso doživeli.”

Teslo so že povabili v Slovenijo
Ali bi lahko v Sloveniji privabili podjetji, kot sta Tesla in Spacex, se je glasilo vprašanje. “Seveda bi lahko. Pravzaprav Teslo smo že povabili, odločajo se o tem. Gre pa tukaj seveda za tehtanje pri vsakem investitorju, kaj se splača in kaj se ne splača. Ena od ovir visokotehnoloških podjetij, da ne investirajo toliko v Sloveniji, kot bi lahko glede na vse naše ostale prednosti, je v tem, da je delo v Sloveniji preveč obdavčeno, še posebej delo tistih, ki prispevajo veliko oziroma visoko dodano vrednost, inženirji, razvojniki, vsi tisti, ki so najbolj iskani kot delovna sila v visokotehnoloških podjetjih.” Povedal je še, zakaj je sprememba zakona o dohodnini tako pomembna. S spremembo, ki je zdaj pred ključnim odločanjem v državnem zboru, ta problem pravzaprav rešujejo. In ko bo zakon sprejet, bodo vse plače višje in obdavčenje tistih, ki so najproduktivnejši, bo občutno manjše. “Na tej podlagi pa bomo v Slovenijo lahko privabili bistveno večje število visokotehnoloških podjetij, ki bodo izplačevale tudi večje plače,” je dejal.

Kako lahko pridobite premierjev podpis?
Iz odgovorov smo še izvedeli, da je njegova najljubša barva kravate rumena, modra ali rumeno-modra in da če želite podpis h knjigi, se le oglasite na glavnem tajništvu Slovenske demokratske stranke v Ljubljani, Trstenjakova 8. Če vas zanima še kaj, ste vabljeni k spremljanju Instagrama stranke SDS, kjer lahko premierju zastavite vprašanje.

Sara Kovač