[Video] Psihoanalitik Roman Vodeb o odprtih zvezah: “Gre za patologijo obeh na pobudo ene osebe”

Datum:

Psihoanalitik Roman Vodeb se je v svoji karieri srečal z mnogimi pari, ki se odločijo za odprto zvezo. Kot opaža iz prakse, gre v tem primeru za “patologijo” para, ki se običajno zgodi na pobudo ene osebe, v največ primerih pa prav na pobudo moškega. Podobno meni tudi na primeru para Tjaše in Jana Kreuzerja, ki sta javno izpostavila svojo odprto vezo. Po njegovem mnenju ima Tjaša “oprane možgane”, saj po njenem vzorcu predvideva, da je bil njen oče odsoten. V takšnih primerih ima izkušnje, da običajno ženske moškim dovolijo varati s “kislim obrazom”. “Normalni par, ki je rasel v normalni primarni družini, si tega ne sme dovoliti,” je prepričan Vodeb.

Zgodba Tjaše in Jana Kreuzerja je nekoliko drugačna in za nekatere tudi težko sprejemljiva. Skupaj sta šest let, dve leti nazaj pa sta se odločila, da poskusita z odprto zvezo in si dovolita imeti tudi druge partnerje, o čemer sta tudi javno spregovorila. Mnogi jima očitajo, da počneta nekaj pokvarjenega in sprevrženega, sama pa  govorita o brezmejnem sprejemanju samega sebe in drugih v odnosu, za odprto dojemanje čustev.

Po mnenju psihoanalitika Romana Vodeba gre v tem primeru za “patologijo” na pobudo ene osebe, saj predvideva, da je pobudo za odprto zvezo podal prav Jan. “Ona reva pa mu samo sledi,” je dejal. Če se postavi v vlogo njenega očeta, se sprašuje, kako to njen oče gleda, da varata s konsenzom. “Pa to mu jaz kot ‘foter’ gobec razbijem,” je pojasnil. Po njegovem mnenju pa ima Tjaša “oprane možgane”, saj po njenem vzorcu predvideva, da je bil njen oče odsoten. “Normalni par, ki je rasel v normalni primarni družini, si tega ne sme dovoliti,” je še prepričan.

Partnerska zveza je ekskluzivna domena dveh, ki se imata rada. Vodeb je kritičen, da ne more na kraj pameti moškemu priti na misel, da bi to žensko, ki jo ima rad in mu rodi otroka, zamenjal za drugo žensko. “In pustil to mamico s kislim nasmeškom z otrokom ali pa nosečo in šel na zmenek,” je dejal. Po njegovem mnenju gre za patologijo obeh, vendar na pobudo ene osebe. “Hodijo k meni tudi svingerji. Na čigavo pobudo? Ja, na moško pobudo,” je pojasnil in dodal, da v takšnih primerih ženske s kislim obrazom pristanejo na odprto zvezo, ker imajo rade svojega moža.

Moški, ki predlaga svingerstvo, je brez kompasa
“Spoštovani dragi mladi pari, ne nasedati skušnjavam ali pa predlogom,” je pozval. Po njegovem mnenju je moški, ki se za kaj takega odloči, brez kompasa, brez razsodne moči, brez močnega nadjaza, vest ga ne peče. Ocenjuje, da gre v tem primeru za simptom neke ranjenosti, “saj moškemu v normalni primarni družini kaj takega naj ne prišlo na pamet”. “Ženska pa, če ni ljubosumna, pa tudi ni normalna, v tej partnerski zvezi je eden slep, drugi pa gluh,” je pojasnil.

V intervjuju, ki ga je podal omenjeni par, sta dejala, da se imata brezpogojno rada. To pa se naj ne bi spremenilo, tudi če bi bila z drugimi. “To ni res, zavest ne ve, kaj nezavedno misli,” je bil kritičen Vodeb. Po njegovem mnenju, če bi moški imel izjemno rad svojo žensko, ne bi ženske varal z drugo. Po drugi strani pa bi v tem primeru morala biti ženska ljubosumna, “saj je ljubosumje zdravo čustvo”. Pojasnjuje, da je Tjašino mnenje, da jo včasih zmotijo manjše stvari, znak ljubosumja iz podzavesti. “Pri njej je to čustvo tako potlačeno, da jo zmoti neka marginalnost.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...