Prihaja sezona pečenega krompirja: To se zgodi, če ga uživate prepogosto

Foto: Pixabay

Kuhan, pečen, pire ali pomfri. Uživamo ga lahko na številne načine, je enostaven za pripravo in še dobrega okusa. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti s pečenim krompirjem posebej previdni, še posebej če ga uživamo pogosto.

Če človek uživa krompir štirikrat ali celo večkrat tedensko, obstaja veliko tveganje za povišan krvni tlak, opozarjajo strokovnjaki. Pomfri vsebuje veliko maščob, že zaradi načina priprave, zato se lahko pojavijo tudi druge zdravstvene težave. Zato pogosto uživanje krompirja – ne glede na vrsto priprave – odsvetujejo, saj je glavni razlog za številne zdravstvene težave prav škrob, ki se nahaja v krompirju.

Ženske v večji nevarnosti
Krompir ima tudi visok glikemični indeks, ogljikovi hidrati se hitro pretvorijo v sladkorje, kar pa lahko povzroči povišan sladkor v krvi, še opozarjajo strokovnjaki. Raziskava, ki so jo opravili na Harvardu, je vključevala 187 tisoč moških in žensk, trajala pa je kar 20 let. Rezultati, ki so bili objavljeni v znanstveni reviji British Medical Journal, kažejo, da so ženske, ki pogosto uživajo krompir, v večji nevarnosti kot moški.

Če namesto krompirja za prilogo uživate raje zelenjavo, zmanjšate tveganje za visok krvni tlak za 7 odstotkov, poroča Večernji list.

N. K.

 • Anton

  komaj čakam na kiflčarja, mljask:)

 • Nata

  No ja………vsako pretiravanje je škodljivo !
  Je pa dober , a ne ?

 • baubau

  Nehajte no še vi reveže učit,kaj smejo jesti…revež je,kar mu pač še uspe kupiti ali dobiti…

 • Vera

  Ravno danes smo ga spet jedli, pa nam pritisk ni prav nič zrasel . :) Preveč maščobe škoduje , ne krompir v normalnih količinah .

 • mannuro

  Jaz, naprimer.. kartofel žerem 3x dnevno, ker za kaj drugega nimam denarja.. pa s pritiskom nimam nobenih problemov! Problem s pritiskom dobim, takoj, ko zalaufam RTV ali pa 24kur… potem pa lahko tabletje žerem z žlico!

 • tanja

  1x tedensko si nujno privoscim v pecici pecen mladi krompir…mmmm;). Pritisk imam pa prenizek in bi bila cist zadovoljna, ce bi bilo to z dviganjem pritiska res;)
  Ja, hudoooo, za celih 7% vecje tveganje za pritisk.. kaj je to proti 100% povecanemu veselju ob pogledu v pecico;)

 • karlina

  Eh, v naši drzavi ni potrebno jesti ničesar, itak se ti tlak vsak dan dviguje ob gledanju in poslušanju poročil, pa novic o vsem , kar se dogaja in kako nas tonejo naši levi politiki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!