fbpx

Prihaja sezona pečenega krompirja: To se zgodi, če ga uživate prepogosto

Foto: Pixabay

Kuhan, pečen, pire ali pomfri. Uživamo ga lahko na številne načine, je enostaven za pripravo in še dobrega okusa. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti s pečenim krompirjem posebej previdni, še posebej če ga uživamo pogosto.

Če človek uživa krompir štirikrat ali celo večkrat tedensko, obstaja veliko tveganje za povišan krvni tlak, opozarjajo strokovnjaki. Pomfri vsebuje veliko maščob, že zaradi načina priprave, zato se lahko pojavijo tudi druge zdravstvene težave. Zato pogosto uživanje krompirja – ne glede na vrsto priprave – odsvetujejo, saj je glavni razlog za številne zdravstvene težave prav škrob, ki se nahaja v krompirju.

Ženske v večji nevarnosti
Krompir ima tudi visok glikemični indeks, ogljikovi hidrati se hitro pretvorijo v sladkorje, kar pa lahko povzroči povišan sladkor v krvi, še opozarjajo strokovnjaki. Raziskava, ki so jo opravili na Harvardu, je vključevala 187 tisoč moških in žensk, trajala pa je kar 20 let. Rezultati, ki so bili objavljeni v znanstveni reviji British Medical Journal, kažejo, da so ženske, ki pogosto uživajo krompir, v večji nevarnosti kot moški.

Če namesto krompirja za prilogo uživate raje zelenjavo, zmanjšate tveganje za visok krvni tlak za 7 odstotkov, poroča Večernji list.

N. K.