Prvim ličinkam človeške ribice že dodajajo hrano – nekateri zmajčki se hrane bojijo

Foto: Postojnska jama

Prvim ličinkam človeške ribice v Postojnski jami že dodajajo hrano. Posebni posnetki so v soboto razveselili skrbnike, saj jih je skrbelo, da ličinke še ne bodo zmogle jesti. Pretekli četrtek pa je iz ovojnice zlezla zadnja ličinka. Iz 64 jajčec se je izleglo 22 ličink.

Čeprav imajo ličinke na trebuščkih še nekaj zalog rumenjaka, s katerim bi lahko preživele še nekaj časa, so jim skrbniki v jami že začeli dajati hrano. V petek so najstarejšim in največjim zmajčkom ponudili črvičke. Vsaki ribici enega.

Posnetki kamere pokazali, da je bojazen odveč
Od ponujenih črvičkov je v soboto ostal le eden. Tudi posnetki posebne kamere so pokazali, da je bojazen, da ličinke ne bi mogle jesti, odveč. Zmajčki so si tudi včeraj privoščili malico. Hrana nekatere ličinke malce zmede. Nekatere se je celo bojijo in pred njo pobegnejo.

“V sredo se je po nekaj dneh mencanja izlegel naš Počasne. Ta ličinka je namreč precej dni lezla iz ovojnice in se nato pomaknila spet vanjo, kot da bi si vzela čas za premislek, ali je zunaj vse v redu,” so zapisali pristojni v Postojnski jami v sporočilu za javnost.

Prejšnji četrtek se je izlegla še zadnja ličinka, ki so jo poimenovali Jojo, saj je visela s kamna na tanki nitki in se zibala. Tudi zadnji izleženi ličinki sta po velikosti in razvoju že precej podobni preostalim, ki so se izlegle dosti prej. Skrbniki sklepajo, da so prekoračile rok in se v ovojnici razvijale, kot da bi bile že zunaj nje.

Na svet “prijokalo” 22 zmajčkov
Iz izleženih 64 jajčec se je izleglo 22 mladih ličink. Vse so v jamskem laboratoriju, ki je sprva deloval kot improvizirano nadzorovano okolje za jajčeca, ki so jih morali umakniti od okuženih jajčec. Iz tega je počasi nastajal pravi laboratorij, prilagojen potrebam ličink in biologov.

Eni od ličink so pripravili pravo naravno okolje, saj so ji v posodo namestili petrijevko z blatom iz enega redkih neoporečnih delov reke Pivke. Ličinki ni prijalo samo blato, po katerem se zdaj kobaca in skriva, ampak ji je ustrezala tudi petrijevka, pod katero je zlezla. Ker se človeške ribice zaradi občutka varnosti rade stiskajo ob kamne, so tudi drugim začeli nameščati sterilna steklena skrivališča.

Biologi morajo sedaj premišljeno in pametno načrtovati vse nadaljnje korake in skrb za ličinke, tudi ko bodo postale mladiči.

A. R., STA