fbpx

Raziskava potrjuje: Poročene ženske imajo večjo spolno slo, kot mislijo njihovi možje

Foto: Pixabay

Nova raziskava potrjuje, da moški v večini primerov podcenjujejo svoje žene. Te so namreč veliko bolj pripravljene imeti spolne odnose, kot moški od njih pričakujejo. Moški zato spolnih odnosov ne predlagajo, saj se bojijo zavrnitve, na drugi strani pa ženske mislijo, da moškim niso več privlačne. Spolnih odnosov tako – oboji – nimajo zaradi napačnega mita. 

V družbi še vedno prevladuje razmišljanje, da imajo moški svoje potrebe, ženske pa glavobole. Vse od šestdesetih let dalje vlada prepričanje, da poročeni pari ne uživajo v spolnih odnosih in da se ženskam libido v zakonu močno zniža. Nekoč živahno dekle naj bi postala frigidna mama, ki večere raje preživi ob knjigi kot ob svojem možu.

Takšna so pričakovanja moških, a so pogosto prav ta tista, ki vplivajo na pogostost spolnih odnosov med partnerjema. Ženske tako pogosto dobijo vtis, da svojih mož ne privlačijo več. Za vsem tem pa stoji mit, da ženske v zakonu ne marajo spolnih odnosov.

Moški se bojijo zavrnitve
Temu seveda ni tako, raziskave namreč kažejo, da imajo vse ženske, tudi poročene, rade spolne odnose in si jih želijo v veliko večji meri, kot se to zdi moškim. Mnogi moški spolnih odnosov zato sploh ne predlagajo, saj se bojijo zavrnitve, čeprav bi si ženske teh morda želele, piše britanski Daily Mail.

Do teh spoznanj so znanstveniki prišli s preučevanjem 229 parov starosti od 18 do 68 let. Skupaj so bili povprečno po šest let, spolne odnose pa so imeli enkrat ali dvakrat tedensko. Za namene študije so pari pisali dnevnik o svojih spolnih željah in zadovoljstvu v zvezi. V drugi, podobni študiji so partnerji zabeležili svojo spolno željo ter kako vidijo partnerjevo razpoloženje.

Premalo spolnih odnosov zaradi pomanjkanja komunikacije
Skupaj so opravili kar tri študije, v vseh pa so ugotovili, da moški podcenjujejo pripravljenost svojih žensk za spolne odnose. Raziskovalka Kristen Mark pravi, da je potrebno stereotip, da so ženske manj željne spolnosti, odpraviti. Kot pojasnjuje, je glavni krivec za pomanjkanje spolnosti pomanjkanje komunikacije med partnerjema.

M. G.