fbpx

Želite vedeti, s koliko osebami ste imeli spolne odnose posredno? Tukaj je formula za izračun …

Foto: iStock

Kalkulator razkriva, s koliko osebami ste imeli posredne spolne kontakte in bili na ta način izpostavljeni najbolj pogostim spolnim boleznim. Raziskava pa potrjuje pomembnost preventive pri spolnosti. 

V večini partnerskih zvez se med partnerjema slej ko prej pojavi vprašanje o številu preteklih spolnih partnerjev. Nov kalkulator za ugotavljanje posrednih spolnih partnerjev bo pogovor o spolnosti naredil še bolj zagaten, saj razkriva, koliko osebam in s tem možnostim za spolno prenosljive bolezni ste bili posredno izpostavljeni.

Si upate izračunati?
Za osebo, ki je imela devet ljubimcev – kar predstavlja angleško povprečje – kalkulator izračuna posredno izpostavljenost kar 597,870 posameznikom. Ta oseba ima tudi 10-odstotno možnost za obolenje z gonorejo, 9-odstotno možnost za sifilis in 6-odstotno možnost za klamidijo. Orodje za izračun teh parametrov je iznašel angleški zdravnik Felix, piše Daily Mail.

Z uporabo uradnih statistik glede spolno prenosljivih bolezni po državah nam kalkulator pomaga osveščati o pomembnosti varne spolnosti in rednih testiranj za vse pogostejših boleznih. Orodje zahteva hkrati podatke o državi in mestu, v katerem živi posameznik, ter število spolnih partnerjev, s katerimi je spal, hkrati pa ‘vpraša’ tudi po številu spolnih partnerjev, ki naj bi jih imel partner. Matematična formula temelji na teoriji šestih stopenj oddaljenosti. To je teorija, ki predpostavlja, da je vsak človek od kateregakoli človeka na svetu oddaljen šest stopenj.

M. P.