fbpx

S spolnostjo obseden diktator in njegova brata: V haremu celo 15-letnice, ki upajo, da si bo princ izbral prav njih

Sultan Bruneja Hassanal Bolkiah. Foto: epa

Za svoj 50. rojstni dan leta 1996 je porabil vrtoglavih 40 milijonov dolarjev. Praznovanje je trajalo dva tedna, Michael Jackson pa mu je poklonil kar tri svoje koncerte. Vsaka razkošna poroka njegovih petih otrok je trajala več kot teden dni. Očitno je, da se sultan Bruneja kopa v denarju in da je zaradi njega izgubil vso razsodnost, ko se je odločil ponovno uvesti šeriatsko pravo. In medtem, ko narod strada vseh užitkov, se Hassanal Bolkiah in njegova brata predajajo razuzdanostim vseh vrst.

Sultan Bruneja Hassanal Bolkiah je z vrtoglavimi 28 milijardami dolarji osebnega premoženja drugi najbogatejši monarh na svetu – prekaša ga edino tajski vladar. Če že nima največ bogastva na svetu, pa ima zagotovo največ sovražnikov, saj si bi lahko po pisanju 24sata prislužil naziv najbolj osovraženega Zemljana. Bolkiah je namreč sprejel enega najstrožjih zakonov za kaznovanje tatov na način, da tatu odrežejo roko, za muslimane, ki pijejo alkohol, pa je uvedel bičanje. Po njegovem diktatu je edina primerna smrt za pripadnike LGBT-ja kamenjanje. V celoti torej sledi šeriatskemu pravu, zaradi česar se je svetovna javnost odločila za bojkot.

Prvi odzivi, ko je Bolkiah objavil svojo odločitev o ponovni uvedbi šeriatskega prava, so se začele le nekaj ur kasneje. Kot prvi se je oglasil George Clooney, ki je pozval k bojkotu sultanovih hotelov, vključno z ‘Dorchester’ v Londonu in ‘Beverly Hills’ v Los Angelesu. Pridružili so se mu še drugi zvezdniki – Jay Leno, Ellen DeGeneres, Sharon Osbourne in Clive Davis. Protestu se je pridružil tudi Richard Branson, lastnik Virgin Airlines. Novi zakon na podlagi starega šeriatskega prava namreč velja tako za domačine, tujce kot tudi celo za tiste, ki se zgolj usedejo na letalo ali pljujejo z ladjo, ki je registrirano/a v tem malem, a neverjetno bogatem sultanatu.

Sultan Bruneja Hassanal Bolkiah. Foto: epa

Seveda pa gre pri ponovni uvedbi šeriatskega prava zgolj za radikalne dvojne standarde, je prepričana Jillian Lauren, ki je bila nekoč članica harema v lasti sultanovega brata Jefrija. Jefri je bil namreč leta 2001 prisiljen prodati osebno lastnino na javni dražbi, potem ko je državno blagajno uporabljal kot banko. Kar deset let zaporedoma je porabil po 747.000 dolarjev na dan. Za darila svojim prijateljem je porabil 17 milijard dolarjev. Nad tako razuzdanostjo naj bi bil zgrožen tretji brat Mohammed, ki se je z bratom zato zapletel v prepir. Ko pa mu je sultan dal nalogo, naj obnovi gospodarstvo, ki sta ga on in Jefri uničila, je v žep pobasal več kot dve milijardi dolarjev. Zanimivo, da ni ostal brez roke. Dobil je namreč le odpoved.

V sredini fotografije sta sultan Hassanal Bolkiah in kraljica Bruneja Raja Isteri Hjh Saleha. Foto: epa

Še posebej šokantno pa je bilo razkritje v letu 1997, ko je javnost spoznala razvratno življenje sultanovega dvora in orgije, ki so se odvijale tam. Takrat je namreč spregovorila Miss ZDA Shannon Marketic, ki je pozneje tožila sultana in njegovega brata Jefrija. V tožbi je namreč trdila, da je njena agencija za iskanje talentov v Bruneju sklenila pogodbo za 3000 dolarjev na dan za “osebne nastope in promocijsko delo”. Namesto tega pa je Marketiceva postala spolna sužnja. Vsako noč je morala plesati v zasebnem nočnem klubu sultana od desetih zvečer do treh zjutraj, medtem pa so jo obravnavali kot prostitutko. Za revijo People je povedala, da so jo drogirali in zlorabljali, in ko se je končno vrnila v ZDA, jih je tožila za 10 milijonov dolarjev zaradi “duševne bolečine, nočnih mor, nespečnosti in drugih travm”. Brata sta zahtevala diplomatsko imuniteto, sultan pa je obtožbo označil za “hujšo od umora”.

Zasužnjili celo mladoletne Tajke in Filipinke
Svojo plat zgodbe pa je razkrila tudi Jillian Lauren, ki je povedala, da so vsem dekletom po pristanku odvzeli potni list. Opozorili so jo tudi, naj pazi, kaj govori in kaj dela, saj je povsod nadzor. Morala je paziti celo na svojo težo, saj je bila v nasprotnem primeru takoj napotena k zdravniku, ki ji je predpisal tablete za hujšanje. Svojo glavo pa je morala ves čas držati od Jefrijeve. “Kakor se je povečala dekadenca, tako se je povečalo tudi število ameriških deklet. Odprl bi revijo in rekel, da želi to in to žensko. Naročil bi si jo.” Veliko deklet je imelo težave s poslušnostjo, ki se zahteva od njih – take, ki se niso bile sposobne prilagoditi, so morale oditi že po nekaj tednih. “Bilo je tudi polno Filipink in Tajk, ki so imele komaj 15 let. Dekleta so bila nastanjena v Jefrijevi palači in so morala ponoči plesati za princa, v upanju, da jih bo nekega dne izbral, da z njim preživijo eno noč. Včasih bi jih vzel več.”

Sultan Hassanal Bolkiah. Foto: epa

S princem je imela spolni odnos tudi Jillian Lauren, a uvertura v to ni bila prav nič romantična: “Nekega dne je po mene prišel mercedes in me odpeljal v poslovno stavbo,” je razkrila, da so jo nato zaprli v notranjost. “Minila je ura, minili sta dve. V notranjosti ni bilo nobenega časopisa ali televizije, zato sem hodila gor in dol. Tudi stranišče je bilo zaklenjeno, zato sem opravila kar v kanti za smeti. Drhtela sem od mraza, lakote in tesnobe. Po štirih urah se je princ le prikazal.” Nato sta imela spolni odnos, princ pa pri tem ni uporabljal kondoma. Ko je končal, ji je rekel: “Bilo je zelo lepo, zdaj pa moram na sestanek.” Kot je razkrila, princ nikoli ni uporabljal kondoma niti nobene od žensk nikoli ni vprašal, ali je zaščitena. Prav tako jim je bilo španska vas testiranje za spolno prenosljive bolezni.

Barbara Majdič