Slovenski pilot, ki potuje okoli sveta, uspešno pristal na Šrilanki

Lenarčič pred odhodom na pot okoli sveta (foto: STA)

Pilot Matevž Lenarčič je po 17-urnem letenju premagal najdaljšo razdaljo v letošnji misiji GreenLight WorldFlight in uspešno pristal tudi na letališču v Kolombu na Šrilanki. Ob ugodnem vremenu, ki ga je spremljalo vse do te otoške države, je letel mirno in ves čas na višini 3500 metrov, na Šrilanki  pa so ga dočakale nevihte in bliski.

Matevž Lenarčič je kljub slabemu vremenu varno pristal, saj se je letališču približal s severne strani in se tako izognil območju najhujših neviht, so sporočili iz njegove ekipe. Na 42.000 kilometrov dolgi poti ga gotovo čaka še nekaj – upamo, da čim manj neprijetnih – presenečenj.

V ponedeljek ob poltretji uri zjutraj po slovenskem času bo Lenarčič vzletel proti Združenim arabskim emiratom; predvidoma bo pristal v mestu, okoli 100 kilometrov oddaljenem od Dubaja. Domov naj bi se vrnil proti koncu prihodnjega tedna, predvidoma v petek, 22. aprila.

Lenarčič se je na pot odpravil 25. marca. Od končnega cilja v Portorožu, kjer je tudi štartal, ga ločijo samo še tri etape, dolge nekaj več kot 7600 kilometrov, in približno 35 ur letenja.

Vzletel je iz Portoroža, kamor se tudi se vrača (foto: STA)

Vzletel je iz Portoroža, kamor se tudi vrača (foto: STA).

Lenarčič bo v sklopu programa GreeLight WorldFlight opravil 13 etap, ki bodo v povprečju trajale 13 do 14 ur, najdaljše pa tudi okoli 20 ur. Pred odhodom na pot je predvidel, da bo v zraku brez prestanka lahko okoli 22 ur.

Potovalna hitrost letala je med 230 in 240 kilometri na uro.

V. V., STA