fbpx

Socialna omrežja skoraj pregorela od domoljubnih čestitk: slavospevi zmagovalcu dirke po Franciji Pogačarju in drugouvrščenemu Rogliču kar dežujejo!

Primož Roglič in Tadej Pogačar na vrhu kolesarskega prestola. (Foto: epa)

Včeraj je slovenski kolesar Tadej Pogačar slavil ob koncu dirke po Franciji. Enaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v rumeni majici varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah postavil “piko na i” izjemnim predstavam na Touru. Na njih pa je blestel tudi na koncu drugi, Primož Roglič. Gre za zgodovinski uspeh slovenskega športa. Ob tem so družbena omrežja skoraj pregorela od vseh čestitk, ki so jih izrekle znane osebnosti, minister Anže Logar in predsednik republike Borut Pahor pa sta zaključno slavje celo obiskala. Slovenski košarkaš Boštjan Nachbar pa je vrhunski rezultat slovenske zmagovalne dvojice komentiral sledeče: “Po vsakem slovenskem športnem uspehu me številni kolegi iz tujine sprašujejo kaj počne naša država, da smo tako uspešni. Šokirani so ob razlagi kako dejansko zapostavljen je naš (profesionalni) šport. Noro, a ravno ta “zapostavljena” panoga naredi največ za promocijo naše dežele.” 

Na spletu so po včerajšnji dvojni zmagi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, na dirki po Franciji, čestitke kar deževale, še zlasti na spletu, predsednik republike Borut Pahor in minister Anže Logar pa sta se zaključne slovesnosti tega svetovno priznanega športnega dogodka, tudi udeležila. Ob tem so se, še posebej na zmagovalca tega športnega dogodka, spomnili zlasti vodilni slovenski politiki, med drugim pa tudi pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Premier Janez Janša je ob tej priložnosti zapisal, da gre za “velik presežek”, in da so “slovenski kolesarji letos v Franciji pisali zgodovino kolesarstva,” minister Logar pa se je zahvalil tekmovalcema za “pravljično in dramatično zmagoslavje”. Oglasil pa se je tudi minister Aleš Hojs, ki pa se je v svojem zapisu posebej spomnil tudi srčnega, drugouvrščenega Rogliča: Veličina @rogla se kaže v njegovih čestitkah @TamauPogi po dirki in izjavah za medije! Športnik par excellence. Čestitke za izjemno zmago Tadeju, ki je dokazal, da se nikoli ne vrže puške v koruzo. Oba sta prava. SLO junaka.”

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1307362231332614144?s=20

V več objavah pa se je obeh slovenskih športnih junakov posebej spomnil tudi predsednik države Pahor, ki se je kot že rečeno, zaključnega slovesa tudi udeležil. Ob tem je ob svojem snidenju z zmagovalcem tudi zapisal: Tadeju sem se od srca zahvalil za naše sanje na @letour. Pravljica še ni končana, gremo naprej. @TamauPogi.” Pahor pa je bil še posebej ponosen, ko je na Elizejskih poljanah zadonela slovenska himna. 

https://twitter.com/MichelBarnier/status/1307737593845555208?s=20

Kot že rečeno se je slovenskega kolesarskega junaka spomnila tudi Kolesarska zveza Slovenije, Team Slovenija, pa tudi znani slovenski športniki in tuji mediji. Pri kolesarski zvezi Slovenije so se celo odločili, da bodo na Aljaževem stolpu izobesili zastavo “Slovenija v rumenem”. Ob slovenski zmagi pa so zapisali: “V ponedeljek smo vsi v rumenem! Pripravili smo posebno majico v čast našim asom. Na voljo v omejenih količinah in le določen čas. V naslednjih dneh nam bo še prav prišla. Najdete jo v naši trgovini: https://bit.ly/3kyqsi0 #slovenijavrumenem.” 

https://twitter.com/TeamSlovenia/status/1307412304598896640?s=20

Znani košarkaš Boštjan Nachbar pa je ob tem zapisal, da ga v tujini sprašujejo, kaj dela naša država, da imamo toliko uspešnih športnikov: “Po vsakem slovenskem športnem uspehu me številni kolegi iz tujine sprašujejo kaj počne naša država, da smo tako uspešni. Šokirani so ob razlagi kako dejansko zapostavljen je naš (profesionalni) šport. Noro, a ravno ta “zapostavljena” panoga naredi NAJVEČ za promocijo naše dežele.” Nachbar je ob tem čestital zmagovalni dvojici in dejal, da je slovenski šport znova zmagal na svetovnem odru. S čestitkami pa ni skoparil niti še en svetovno znani slovenski košarkaš, Luka Dončić

Odzvala sta se tudi ministra Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Ob tem je Tonin zapisal: “Ko si preprosto samo zelo ponosen! Pred tremi tedni si nismo predstavljali, da bodo 🇸🇮 kolesarji dosegli tak uspeh. Iskrene čestitke za izjemne uspehe, ki se bodo vpisali v kolesarsko zgodovino!” Počivalšek pa je ob tem zapisal: “Pa to je neverjetno, kakšna predstava @TamauPogi! Iskrene čestitke obema @TamauPogi in @rogla, kar sta pokazala v zadnjih tednih je res nepredstavljivo, 🇸🇮 je lahko več kot ponosna! @rogla, glavo pokonci, to je bila prava borba do konca!!” Na BBC Sport pa so ob tem zapisali, da je slovenski šampion Pogačar zmagal na dirki po Franciji in premagal velikega favorita Primoža Rogliča v enem najbolj dramatičnih preobratov v zgodovini dirke.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1307361130730455040?s=20

https://twitter.com/TeamUAEAbuDhabi/status/1307743820109537287?s=20

Slovenija pa je z letošnjo zmago Pogačarja postala 15. država, ki je na tem tekmovanju dobila svojega zmagovalca. Pogačar je tako potrdil vse rekorde, ki jih je neformalno dosegel že po sobotnem kronometru. Danes je uradno postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904. Enaindvajsetletnik je postal prvi debitant po Francozu Laurentu Fignonu in letu 1983, ko je osvojil Tour. Obenem je postal sploh prvi kolesar, ki je oblekel rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi, pikčasto za najboljšega hribolazca ter belo za najboljšega mladega kolesarja. Tako belo kot pikčasto majico uradno podeljujejo od leta 1975. Pogačar je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati, potem ko je na sončni strani Alp spisal eno največjih športnih zgodb. Na Touru je dobil tri etapne zmage, Roglič je dodal eno, skupaj pa so slovenski kolesarji dosegli šest drugih mest. Od tega je bil 30-letni Kisovčan trikrat drugi, dvakrat je drugi končal Luka Mezgec, enkrat pa Pogačar.

Domen Mezeg