fbpx

Sramotno: Poglejte, katero knjigo so si svetovni voditelji največkrat izposodili

Združeni narodi so na svojem Twitter profilu objavili naslov knjige, ki je bila v preteklem letu največkrat izposojena v njihovi knjižnici, poimenovani po Dag Hammarksjöldu, bivšemu generalnemu sekretarju ZN. Zaradi dotične objave dežujejo kritike s celega sveta, pri čemer prednjačijo predvsem zgražanja in neodobravanja.

Knjiga, ki so si jo svetovni voditelji ter diplomati največkrat izposodili, ima naslov: Imuniteta vodij držav in državnih uradnikov za vojne zločine. Bistvo doktorskega dela je preučitev okoliščin, v katerih bi svetovnega voditelja ali diplomata lahko obtožili vojnih zločinov. Ni znano, kateri svetovni voditelji so imeli v rokah sedaj že po celem svetu znan recept za izogibanje obtožbam za svoja dejanja.

Ne boste verjeli katero knjigo so si svetovni voditelji najraje sposodili v letu 2015 1

Prevod: Katera je bila naša najbolj popularna knjiga leta 2015? Odkrijte v našem knjižničnem katalogu.

Pod sporno objavo so sledili mnogi zaskrbljeni komentarjiNe boste verjeli katero knjigo so si svetovni voditelji najraje sposodili v letu 2015 2

Prevod: Torej vedo, katere vojne lahko začnejo, da zanje ne bodo odgovarjali. Sramotno je, da se s tem hvalite.

Dve vrsti imunitete
Avtorica doktorskega dela prav nič presenetljivo ugotavlja, da se voditeljev držav ne da obtožiti, dokler ne sestopijo z oblasti. Loči med dvema oblikama imunitete, ki lahko koristijo vodjem držav: imuniteta ratione personae vodje držav varuje pred obtožbo tujih držav, medtem ko ratione materiae varuje njihova dejanja.

Ž. K.