Ste se kdaj vprašali, zakaj na letalo ne smete nesti plastenke vode ali večjega gela za tuširanje?

Foto: Pixabay

Letenje z letalom je lahko naporno že samo po sebi, še bolj naporen pa je postopek pred samim letom – omejena teža prtljage, dolge vrste pred varnostnim pregledom in na videz nelogične zahteve letalskih prevoznikov. Za mnoge pa največ težav predstavljajo prav pravila glede vnosa tekočin na letalo. 

Na večini letališč velja pravilo, da lahko posamezniki na letalo nesejo le manjše količine tekočin, ki ne presegajo prostornine 100 mililitrov. Te tekočine morajo biti pakirane posamično in še dodatno zaprte v plastičnih zatesnjenih vrečkah.

To pravilo zajema tudi vse kreme, losjone za telo, parfume, pene za britje, gele za tuširanje in tudi – plastenke z vodo. Mnogim se zdi ta varnostni ukrep povsem nesmiseln – sploh zato, ker lahko že nekaj korakov po varnostnem pregledu brez težav kupimo več litrov alkohola, vode in sokov – a zanj obstaja poseben razlog.

Vsega so krivi teroristi
Leta 2006 so britanski policisti za las preprečili pravo katastrofo. Britanska policija je takrat pravočasno aretirala 21 ljudi, ki so nameravali razstreliti več letal na poti v ZDA. Eksplozije bi povzročili s pretihotapljenim tekočim eksplozivom, ki bi ga brez težav spravili mimo letalskih varnostnih kontrol.

Zaradi tega incidenta so na letališčih takoj poostrili varnostne preglede, odpovedanih pa je bilo tudi več letov. Kmalu po omenjenem incidentu je večina letališč sprejela nova pravila, po katerih je vnos tekočin na letalo prepovedan.

M. G.