fbpx

Ste vedeli, da imajo pande skrivne supermoči?

Foto: Pixabay

Znanstveniki so nedavno prišli do zanimivih ugotovitev. Pande imajo namreč posebno supermoč, ki pa jim lahko prej škoduje, kot koristi. Prvič so se lotili raziskovanja njihovega sluha in ugotovili nekaj presenetljivega. 

Velike pande imajo namreč izjemno dober sluh – približno tako dobrega kot polarni medvedi. A je njihov sluh drugačen od medvedjega: pande so namreč občutljive na zvoke višjih frekvenc, kar pomeni, da lahko slišijo celo ultrazvok.

Zaradi tega veliko pogosteje kot ostali medvedi za sporazumevanje uporabljajo zvok. Zato renčijo, blejajo, cvilijo in spuščajo različne zvoke, s katerimi se sporazumevajo. Na ta način si iščejo partnerje, se nato razmnožujejo in vzgajajo svoje mladiče, poroča BBC.

Supermoč, ki jim ne koristi, temveč jim škodi
Največji problem pa je, da je veliko pand nastanjenih v zelo glasnih okoljih, predvsem v živalskih vrtovih, človek s svojimi aktivnostmi pa vsak dan bolj posega v njihov naravni prostor. Hrup okolja in ljudi pa vpliva na zelo občutljiv sluh pand. Hrup pande tako močno moti, moti pa tudi njihovo komunikacijo ter s tem ogroža njihove možnosti za preživetje.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

M. G.