fbpx

Ste že slišali za bitko druge svetovne vojne v kateri je zaradi krokodilov umrlo skoraj tisoč japonskih vojakov?

Foto: iStock

Med svetovnima vojnama je bilo storjenih ogromno grozodejstev, ki si jih je naša človeška vrsta prizadejala med seboj. V Južnem Pacifiku pa je v času druge svetovne vojne prišlo še do posebno brutalnih in barbarskih umorov, katerim človeštvo ni bilo priča niti prej niti kasneje. Eden od najbolj krvavih in grozljivih pokolov v zgodovini te svetovne vojne namreč ni prišel s človeške strani, ampak iz čeljusti, natančneje, ostrih zob živalskega kraljestva. Med drugo svetovno vojno je bilo namreč na enem izmed oddaljenih otokov v Južnem Pacifiku napadenih okrog tisoč oboroženih japonskih vojakov – te so v močvirju napadli krokodili in večina se jih ni nikoli več vrnila. Po navedbah je šlo za enega največjih pokolov v zgodovini, ki so ga povzročile živali.

V šestih tednih, med januarjem in februarjem 1945, je v močvirju v okolici otoka Ramree, ki se nahaja blizu Bengalskega zaliva ob obali Burme, potekala krvava bitka med japonskimi in zavezniškimi silami. Bitka pri otoku Ramree je bila namreč del načrtov Burme med drugo svetovno vojno, ki je bila sprožena z namenom zdesetkati japonsko imperialno silo, ki so vdrli na otok leta 1942, piše Mysterious Universe. Skratka, v začetku leta 1945 so zavezniki v Burmi sprožili novo ofenzivo z namenom osvoboditi ozemlja, ki so jih izgubili leta 1942 in tudi lepo poprej. Nato so 26. januarja 1945 britanske enote, skupaj s 36. indijsko brigado, vdrle na omenjeni otok, ki so ga zavzeli sovražniki, ter si prizadevale, da bi tam postavili letalsko oporišče. Pričakovano se je vnel velik boj med njimi in japonskimi vojaki.

Usodna odločitev: po bližnjici skozi močvirje
Po dolgi bitki je zavezniškim četam le uspelo pridobiti premoč, okrog tisoč japonskih vojakov pa je moralo zapustiti otok Ramree. A so naredili usodno napako: da bi se čim prej združili z večjim japonskim bataljonom na drugi strani otoka, so ubrali najkrajšo pot, ki pa, žal, ni bila najbolj varna. Ker so jih Britanci okupirali z vseh strani, so se odločili, da bodo zastavljeni cilj dosegli skozi 16 kilometrov gosto močvirje. To pa je bil začetek grozljive tragedije za Japonce, saj se jih večina iz tistega močvirja ni nikoli več vrnila.

Močvirje je vojake bolj upočasnilo, kot so predvidevali. Poleg tega jih je veliko obolelo za tropsko boleznijo, ki jo prenašajo roji komarjev, pa tudi zaradi ugrizov strupenih pajkov, pikov kač in škorpijonov. Resni grožnji skozi nekajdnevno spopadanje z močvirjem sta bili tudi stradanje in pomanjkanje pitne vode. A najhujše jih je šele čakalo. Neke noči so britanski vojaki, ki so patruljirali na obrobju močvirja, poročali o krikih panike in groze ter o strelih, ki so izvirali nekje iz temnega močvirja. Hitro jim je postalo jasno, da tam zunaj v močvirju na japonske čete preži še en, neznan sovražnik.

Napad krokodilov, kriki panike in groze ter streljanje na slepo, da bi prestrašili napadalce
Žal so bili za japonske čete v močvirju usodni krokodili, ki lahko zrastejo tudi do šest metrov in celo več ter dosežejo težo do ene tone. Vojake so neusmiljeno napadli in jih zdesetkali, tisti, ki so preživeli, pa poročajo, kako se je skupina agresivnih plazilcev spustila na njih, prestrašeni vojaki pa so na slepo streljali naokrog, da bi pregnali njihove rablje. Tudi kasnejša poročila s tega območja pričajo, kako se krokodili iz slane vode “vzamejo od nikoder” in v močvirje zvlečejo svojo žrtev.

Še en grozljiv napad med 2. svetovno vojno: velik del posadke USS Indianapolis požrli morski psi
Prizor, ko so krokodili neusmiljeno napadli prestrašene japonske vojake, pa v svoji knjigi iz leta 1962 opisuje tudi naravoslovec Bruce Stanley Wright, ki je zapisal, da je od okoli tisoč vojakov, ki so se podali v močvirje, preživelo le 20. Nekateri med njimi so bili huje poškodovani, z razmrcvarjenimi okončinami in so poškodbam kasneje podlegli. Je pa ta številka preživelih vojakov sporna in se razlikuje od vira do vira. Vendar, ne glede na to, katera številka preživelih je resnična, je dogodek naravnost grozljiv. Sicer pa so med drugo svetovno vojno na posadko USS Indianapolis (CA-35), ko je potonila zaradi napada japonskega torpeda, skupinsko planili šestmetrski beli morski psi. Masaker s strani te živalske vrste je bil eden najhujših v ameriški zgodovini.

Za konec razkrivamo, da so zlovešči krokodili na otoku Ramree še vedno prisotni. A na otoku vlada smrtna tišina.

Marjanca Scheicher