fbpx

Svetovno! Slovenci rekordeji kar 21-krat

Foto: Učila

Izšla je Guinnessova knjiga rekordov za leto 2017, v kateri bodo vsi ljubitelji presežkov našli kar 4000 idej, kateri rekord lahko izboljšajo. Med njimi najdemo kar 21 slovenskih vrhunskih dosežkov.

Rekordi so vedno drugačni, založba Učila pa je že leta tista, ki izdaja Guinnessovo knjigo rekordov. Vodja prodaje pri omenjeni založbi Dominik Mrvar je povedal: “Med slovenskimi rekordi bi izpostavil 142 kvadratnih metrov veliko čokolado, ki so jo pripravili na festivalu v Radovljici. Otroci in mladostniki pa vedno radi prebirajo rekorde, kot je kdo je pojedel največ hamburgerjev, pa tudi takšne, ki jim širijo obzorja, na primer kdo ima najdaljši noht ali najdaljše lase.”

To so naši rekorderji
V Guinnessovi knjigi je svoj prostor našlo še 20 drugih rekorderjev, med drugim legendarni plavalec Martin Strel, kolesarka Tina Ternjak z dvema rekordoma in atletinja Jolanda Čeplak. Slovenci si lastimo tudi rekord “največ sorojencev na mednarodni tekmi ragbija” – bratje Archie, Jack, Frank, George in Max Skofič so na evropskem prvenstvu v parku Šiška v Ljubljani 12. aprila 2014 slovenske barve branili proti Bolgariji.

V Guinnessovi knjigi je pristala tudi naša zlata Tina Maze, imamo pa tudi prvi poročeni par na Everestu – 7.10.1990 sta si večno zvestobo na najivšji gori sveta obljubila Andrej in Marija Štremfelj. V knjigi rekordov je zopet tudi pokojni Tomaž Humar, ki se je prvi samostojno vzpel na Annapurno 1. “Slovenci smo narod izjemnih ljudi, ki se vedno znova trudimo, da bi svoje znanje, sposobnosi in posebne dosežke predstavili svetu,” so še sklenili na založbi Učila.

M. S.