Tekmovanje ljubljanskega maratona v znamenju solza žalosti v kenijski skupini tekačev

21. ljubljanski maraton Volkswagen. (foto: STA)

Ljubljanski maraton ni minil brez incidenta, saj so organizatorji vodilno skupino treh kenijskih tekačev peljali po napačni poti in jih prikrajšali za zmago.

Dobra dva kilometra pred ciljem sta dve vodilni vozili zavili v ulico izven proge in za njima je šla vodilna trojica. Ko so se vrnili na progo, so ti trije vodilni tekači iz Kenije ugotovili, da je zmagal tekač, ki je bil prej daleč za njimi. Predstavnik ljubljanskega maratona, Gabrijel Ambrožič, je dejal, da so po sestanku tekmovalne žirije uradni izidi obveljali, “tekmovalci, ki so bili oškodovani, pa bodo dobili določena denarna nadomestila”.

Maraton v slovenski prestolnici stalno raste, veča se  tudi po številu udeležencev. Prvi ljubljanski maraton, ki je bil 27. oktobra 1996, je na 42, 21 in 7 kilometrov pritegnil 673 tekačev, na najdaljši razdalji pa sta zmagala najboljša slovenska maratonca doslej ter lastnika državnih rekordov Roman Kejžar in Helena Javornik.

21. ljubljanski maraton Volkswagen (foto: STA)

21. ljubljanski maraton Volkswagen (Foto: STA)

V slovenski prestolnici je potekal osrednji tek 21. ljubljanskega maratona Volkswagen, na katerem se je na treh razdaljah pomerilo rekordno število tekačev, ki jih je bilo 18.244. Na 42 km je teklo 2074 maratoncev in 536 maratonk. Skupaj s sobotnimi teki otrok, z osnovno- in srednješolskimi tekači, je nastopilo skoraj 28.500 tekačev in tekačic.

Zmagovalci na 42 km
Na ljubljanskem maratonu sta zmagala Kenijca Laban Mutai med moškimi in Purity Changwony v ženski konkurenci. Mutai je zmagal s časom 2:09:16, kar je manj od doseženega rekorda. Drugo mesto je zasedel njegov rojak Philip Sango Kimutai s časom 2:09:19, tretje pa Levi Omari Matebo s časom 2:09:37. Tudi med atletinjami rekord proge ni padel. Changwonyjeva je slavila s časom 2:29:31, druga je bila Etiopijka Shasho Insermu, 2:30:53, tretja pa Etiopijka Beshadu Bekele Bedane, 2:31:05.

Slovenski dosežki maratona
Izmed Slovencev sta bila med najboljše  uvrščena Helena Javornik (7. mesto za rezultat 2:29:32) in Aleš Žontar (11. mesto z rezultatom 2:36:57).

Maraton na 21 km, ki je štel tudi za državno prvenstvo
Gorski tekač Peter Lamovec je s časom 1:07:51 za šest sekund prehitel Roka Puharja (1:07:57), tretji je bil Domen Hafner (1:09:29). Sonja Roman, slovenska rekorderka na 1500 m, je z 1:17:50 za minuto in 28 sekund ugnala drugouvrščeno Danijelo Kuno iz Hrvaške (1:19:18), tretja pa je bila Madžarka Bakony Fruzsina (1:22:02). Na petem mestu je srebro za DP osvojila Eva Zorman (1:23:59), mesto za njo pa je bila tretja Lucija Dolenc Čuk (1:24:30).

Rezultati teka na 10 km
Na današnji najkrajši razdalji je Grad v izenačenem boju v finišu s časom 31:44 za dve sekundi ugnal Mateja Šturma (31:46) in po lanskem drugem mestu prišel do svoje četrte ljubljanske zmage ter se na 10 km po zmagah na čelu izenačil s Sonjo Roman. Tretji je bil triatlonec Matevž Planko (31:58), ki je v soboto slavil na srednješolskem teku. Med tekačicami je bila odločitev znana že veliko pred ciljem. Laura Stauber je s časom 37:14 za več kot minuto in pol ugnala Tino Česnik (38:53), tretja je bila Tina Kozjek (39:12).

A. B., STA

 • soc

  Poudarek, ki ga seveda tule ni, je ta, da je najprej napak zavilo policijsko vozilo, za njim snemalno vozilo Hanzi TV, potem pa še tekači na čelu…

  Za nosilci represije in RTV v napačno prihodnost. Genialno, ljubljanski čefuristan nas spet razveseljuje.

  • Iza Demos

   Zgolj v informacijo zaradi RESNICE:
   NAPAČNO “za njim snemalno vozilo Hanzi TV”
   PRAVILNO: ” za njim snemalno vozilo uradne televizije maratona PLANET TV”.

 • Nata

  Tole je pa sramota za organizatorja !!!Plača pa naj policija in Hanzi Tv !

  • Marija

   Ne mi

   • Nata

    ++++++

 • dež

  Na Siolu piše, da je bilo poleg policistov udeleženo vozilo Planet TV. Vozilo organizatorja, ki je bilo 3 po vrsti je peljalo po pravi trasi, tako da krivda organizatorja odpade. So krivi kar ta-plavi.
  Kakorkoli že, če bo organizator oškodovano trojico nagradil z enakim zneskom kot zmagovalca, kar bi bilo edino prav, večjih zamer ne bo.

 • Diverzant

  kaj naj rečem ?kot banda podkupljena.Pika.

 • Olga

  Če ne morejo zmagati “naši”, bomo pa “pomagali”! Tako so ” pomagali” tudi Cmerarju!

 • rubec

  Kruha in iger naj bo naš moto je senatu predlagal Gaj Februar Cezar. Za tiste bedake tam v naši Emoni pa Položnice in maraton. Po minuti tišine se je najprej zasmejal cesar zatem njegov konj potem pa še vsi senatorji.

  • dob

   Madona, jaz sem pa mislil, da se pravilno napiše maratof!

   • rubec

    To je bilo kasneje. Tofa je predlagal kaligulin konj ko je kandidiral za senatorja.

    • dob

     To je prav neverjetno, kako Slovenci ne znamo dovolj ceniti svojih velikih ljudi.
     Če bi bil TOF Anglež, bi mu kraljica gotovo podelila viteški naslov Sir Tofu.

     • rubec

      Ali pa postavila spomenik na Tofalgar squeru.

     • dob

      HAHAHA, dobr štof!

     • Jefferson Vendski

      I say, you’ve got to admire that Tof upper lip.

 • Aton

  Sramota! Ki si jo posvečeni lahko privoščijo. Znova in znova.

 • Aton

  Saj ni pomembno, kaj je v glavah. Da je le v nogah!

 • totex39

  Zoki si bo sigurno zmislo kak poseben davek za ljubljančane, da bo pokril nepričakovan strošek.

 • radames

  Dejte nehat zezat ljudi. Za Vse svete je največ prometa. In to po vsej državi. Spoštujte ljudi in takele maratone organizirajte takrat, ko ni praznikov.
  Najmanj kar je, ljudje sploh ne potrebujejo nekih tekačev, ki jim dol visijo. Za šport imamo stadione!!!

 • ghangi

  Malce zahajate z ravni zdrave pameti. Očitno NovoTV poleg mene spremljajo le še bedaki!
  1. Tof nima nič s tem
  2. Jankovičzna izkoristiti vsako priložnost za promocijo. Pač zna!
  3. Ni bila HanziTV, ki je skrenila s poti ampak Planet TV
  4. Prav bi bilo da milica plača strošek dvoje napake
  5. Vsako večje mesto, ki kaj pomeni v svetu ima maraton. Ne samo promocija, za mesto je to lep biznis
  6. Namerno sem bil žaljiv z bedaki, ker komentarji presegajo mejo zdravega okusa. Sem en majhen del ekipe in čast mi je sodelovati.

 • Aton

  Lahko bi konkurirali za največjo športno sramoto. Pa naj še tako zavijajo v celofan!