fbpx

Tina Maze odprla temo, o kateri na glas nihče ne razmišlja

Naša najboljša smučarka Tina Maze; Foto: sta

Naša najboljša smučarka Tina Maze se je na svojem blogu razpisala o nevarnem vplivu moderne tehnologije na uspehe in padce tekmovalcev ter tekmovalk v zimskih športih. Predvsem je izpostavila smučanje, kjer, kot pravi Tina, potrebuješ 300-odstotno koncentracijo, drugače lahko pride do poškodb in neuspehov.

To pišem le zato, da mogoče odprem diskusijo, o kateri na glas nihče niti ne razmišlja, ko gledamo tekmovalce, ki padajo in se ‘lomijo’ eden za drugim,” je svoje razmišljanje začela Tina. Pravi, da je težava tudi v pametnih telefonih, ki lahko vplivajo na naše življenje ne le pozitivno, ampak tudi negativno.

“Koliko živcev vam požre moderna tehnologija?”
“Koliko vas živcira tehnologija, hitro odgovarjanje na maile, klice in sporočila, pa naj bodo ti službeni ali osebni? Koliko časa preživite na pametnih telefonih, socialnih omrežjih ali zgolj ob fotografiranju trenutkov, ki jih želite ohraniti na vasem telefonu in jih deliti s prijatelji? Kako se počutite po njihovi uporabi? Koliko časa zapravite za to,” se sprašuje Tina Maze.

Naša najboljša smučarka je zapisala, da sama uživa predvsem v fotografiranju, kar lahko s svojim iPhonom počne ves čas. “Stvar je tako zabavna, da nas enostavno ‘potegne not’.” Meni, da nas uporabljanje elektronskih naprav na nek način tudi razbremeni, saj lahko pozabimo na svoje probleme in fokus usmerimo izven nas samih. A pri spletu ne gre za zgodbo z začetkom in koncem. “Gre za kratke besede, kratke slike, kratke videe, kratke oglede, kratke poglede, kratka občutja in kratko mišljenje,” je navedla.

“Zaradi tehnologije sem bila nekje drugje in sem se težje skoncentrirala na tekmo”
Tina je v svojem blogu zapisala tudi, da je bila po spremljanju spleta utrujena, videla je slabše in se težje koncentrirala, še posebej, če je bila med tekmami vidljivost slabša. “Je to zato, ker sem tako občutljiva ali ker dejansko ima takšen vpliv,” se sprašuje smučarka. Prepričana je, da ni le videla slabo, ampak da tudi ni bila ‘v sebi’ in ni mogla nikoli zbrati dovolj energije, da se vrne v tukaj in zdaj. Pravi, da se ni nikoli počutila tako dobro kot pred uporabo pametnega telefona.

Tehnologija nam omogoča, da bežimo pred nami samimi
Meni še, da je tehnologija na dosegu v vsakem trenutku, kar nam omogoča beg pred nami samimi. “Bojim se, da zaradi tega vedno bolj izgubljamo stik sami s seboj, s svojimi občutji, svojimi željami , vrednotami. Vse to ni tako dramatično, če nismo izpostavljeni trenutkom med življenjem in smrtjo,” piše Tina.

Tako izpostavljenega športa, kot je smučanje, v tem primeru ni. Od smučarja se – ko pobira grbine s svojim telesom, v difuzni svetlobi, pri 130 kilometrih na uro in so linije tako izpiljene, da so tekmovalci na meji med letenjem in pobiranjem terena – zahteva preciznost in 300-odstotna zbranost.

“Na razpolago nimamo amortizerjev in ob padcih nimamo oklepa”
Smučarji, razen svojih kolen, nimajo amortizerjev, ob padcih pa ne oklepa. V smučanju, ki je – tako piše Tina – eden najbolj kompleksnih športov, se prepleta znanost materialov s fiziologijo človeškega telesa. Material poganja tekmovalčevo srce, mišice in glavo. In če glava ni čista, smo bližje napačni reakciji,” je jasna Mazejeva.
O tem bi po njenem morali razmisliti vsi alpski smučarji, ki želijo ohraniti cela kolena. Pravi, da bo marsikdo rekel, da je to del igre, ona pa si tega ne želi. “Pomislite,” za konec napiše Tina, “koliko osredotočenosti vam vzame pametni telefon in koliko je vplivalo, da je to bil tisti dan eden izmed vaših motečih elementov.”
A. R.