fbpx

Titovo aristokratsko stanovanje v New Yorku naprodaj za 15 milijonov dolarjev

Foto: epa

Države z območja nekdanje Jugoslavije si bodo razdelile denar v okviru nasledstva s prodajo nepremičnin na različnih območjih. Njihova skupna vrednost je nekaj manj kot 77 milijonov dolarjev.

Nekatere nepremičnine so na tržišču že več let, med drugim stanovanje na Park aveniji v New Yorku, ki ga je kupil Josip Broz Tito, zaradi česar so ga poimenovali Titovo stanovanje. Za 216 kvadratnih metrov veliko stanovanje v dveh etažah s 14 prostori se je zanimal igralec Jack Nicholson.

Prazno stanovanje je v slabem stanju, v njem je nazadnje živel hrvaški veleposlanik v Združenih narodih Darko Šilović. Leta 1992 je dal odpoved, vendar ni hotel iz stanovanja, da se ne bi vanj naselil kdo iz Srbije. Nepremičninska agencija to stanovanje ocenjuje na 15 do 20 milijonov dolarjev.  Obnovljeno stanovanje bi lahko po nekaterih ocenah doseglo dvakrat višjo ceno. Prazni so tudi prostori veleposlaništva v Bonnu, ki merijo 1750 kvadratnih metrov. To je sicer le eno od diplomatskih predstavništev, od kar so se diplomati preselili v Berlin. Predstavništva OZN nekdanje Jugoslavije v New Yorku, Berlinu in Tokiu uporablja Srbija, vendar jih morajo izprazniti.

Gre za objekte, ki so preveliki, da bi jih lahko razdelili  državam naslednicam in jih bodo prodali, denar pa bodo razdelili državam z območja nekdanje Jugoslavije. Dogovor med državami se ni končan zaradi blokade Srbije, ki zaprosila, da ji povrnejo naložbe v prostore, ki jih še vedno uporabljajo. Proces dogovarjanja bo pa treba končati, saj je hrvaška vlada na zadnji seji sprejela odločitev, da bo ministrstvo za zunanje zadeve izpeljalo prodajo diplomatskega in konzularnega premoženja.

Stavbe so na atraktivnih lokacijah, vendar do pred kratkim ni bilo znano, kakšna je dejansko njihova cena. Tržna vrednost petih nepremičnin je 42.700 tisoč dolarjev. Skupni odbor za nasledstvo diplomatskega in konzularnega premoženja nekdanje Jugoslavije je cene potrdil, so povedali na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Pogodbo o skupni prodaji nepremičnin bo pripravil posrednik, ki jih bo prodajal v paketu. Pričakujejo, da jih bodo prodali po višji ceni od ocenjene vrednosti, piše Večernji list.

Najmanj 18 milijonov dolarjev bo Hrvaška dobila od prodaje veleposlaništva in stanovanj v New Yorku, Tokiu, Bonnu in Bernu. Te prostore je uporabljala diplomacija bivše Jugoslavije, sedaj pa jih večinoma uporablja Srbija. Po neodvisni oceni tržne vrednosti za vseh pet objektov znaša nekaj manj kot 77 milijonov dolarjev, kar bi Hrvaški po delitvenem ključu prineslo 23,5 odstotkov. Stanovanje na Park Aveniji je ocenjeno na 15 milijonov dolarjev, 40 milijonov pa stalno predstavništvo OZN v New Yorku.

B. J.