fbpx

To je edina prava pot, če želimo “stati inu obstati”

“Zdi se, da je velikansko število naših rojakov prepričanih, da je biti Slovenec in se počutiti pripadnika slovenskega naroda nekaj slabega, celo šovinističnega. Izgubljamo nacionalno zavest, zato potrebujemo močno oporo v temeljih slovenstva – v vrednotah, ki smo si jih ustvarili v zgodovini,” je v novoletni poslanici izpostavil Gianni Rijavec.

Ustanovitelj Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Gianni Rijavec vsako leto na Kredarici, simbolnem mestu Slovenije, prebere novoletno poslanico za mir. Napisana je kritično, izhaja iz razmišljanj, glav malih, preprostih ljudi. Akcijo vsako leto podpira tudi helikopterska enota slovenske vojske.

Poslanico v nadaljevanju objavljamo v celoti, ogledate pa si jo lahko tudi v zgornjem videu.

 

SPOŠTOVANE SLOVENKE, CENJENI SLOVENCI, DRŽAVLJANKE IN DRŽAVLJANI REPUBLIKE SLOVENIJE!

Ob letu osorej se z gorečimi željami po boljši prihodnosti ponovno obračam na vas s tega simbolnega mesta pod vrhom Triglava, gore, ki za Slovenijo pomeni dom, domovino. “Oj Triglav, moj dom, kako si krasan …” je pesem, ki jo je radgonski duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Zemljič leta 1894 pod imenom »Slavin« objavil v mariborskem bogoslovnem glasilu Lipica. Leta 1895 pa jo je odkril in uglasbil dovški župnik in skladatelj Jakob Aljaž. Mar je temu danes, 1. januarja 2016, še tako? Nam je Slovenija še domovina? Imamo še toliko moči, volje, si upamo reči s ponosom “Slovenec sem”?

Zdi se, da je velikansko število naših rojakov prepričanih, da je biti Slovenec in se počutiti pripadnika slovenskega naroda nekaj slabega, celo šovinističnega. Izgubljamo nacionalno zavest, zato potrebujemo močno oporo v temeljih slovenstva – v vrednotah, ki smo si jih ustvarili v zgodovini. Naša kultura je zaščitnica slovenske samobitnosti in zagotovilo našega obstoja. Iz tega potenciala je treba ustvarjati novo dodano vrednost, ki bo ključno izhodišče za naš obstoj in napredek. V pretirano superiornem odnosu do vsega tujega kar naprej izgubljamo svoje ozemlje, kulturno identiteto, položaj ter vlogo v lastni državi. Številčno smo majhna nacija, vendar se veličina nacije ne meri v kvantiteti, ampak kvaliteti. Bomo torej Slovenci kot narod še obstali in se naprej razvijali? Predstavljam si, da mora država, ki se imenuje Slovenija, tudi zastopati domovino Slovenijo, torej vse, kar je slovensko. Najprej moramo spoštovati in ceniti svoje, domače in šele potem tuje. To je edina prava pot, če želimo “stati inu obstati”. Legendarna misel Primoža Trubarja je aktualna tudi danes, ko se zdi, “da smo bodisi pred obratom ali propadom”. Slovenci se obnašamo do sebe po reku ‘homo homini lupus’ (človek človeku volk)”. Pred 412 leti je v ta kontekst sodil sežig knjig, ki so takrat govorile o novem času in misli, ki je bila odprta v prihodnost. Upam, da danes temu ne bo tako, če rečem, da je potrebno zaščititi slovensko kulturo – Slovenijo z močno nacionalno noto, s pripadnostjo državi, ki bo vredna nositi ime Slovenija, ki bo zastopala domovino Slovenijo v vseh njenih razsežnostih.

V času, ki je pred nami, je ogrožena identiteta evropskih narodov in celo njihov obstoj ter nasploh evropska kultura, ogrožen je globalni MIR, ki je temelj življenja. Tako ob svetovnem dnevu miru še posebej razmislimo o pomen miru kot osebni in družbeni odgovornosti, kot o vrednoti, za katero si moramo vsakodnevno prizadevati. Mir temelji na spoštovanju življenja, na grajenju medsebojnih odnosov, prijateljstvu in povezovanju!

Miru in ljubezni, dragi prijatelji, skupaj v srcih in mislih za Slovenijo, da bomo lahko še s ponosom peli “Oj Triglav, moj dom, kako si krasan …”

V imenu Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob vam želim srečno in mirno leto 2016!