fbpx

To je skrivnostna bolezen, ki je pokosila tri predsednike ZDA zapovrstjo

Foto: Youtube

Vsi ameriški predsedniki, ki so bili izvoljeni v štiridesetih letih devetnajstega stoletja, so umrli nepričakovane smrti. Ne samo to – prav vsi so pred smrtjo trpeli zaradi podobnih simptomov bolezni, ki je na koncu pripeljala do bridkega konca. Dva predsednika, W. H. Harrison in J. K. Polk, sta umrla med opravljanjem funkcije, medtem ko je Z. Taylor umrl kmalu po prenehanju funkcije. 

W. H. Harrison, ki je zasedal predsedniško funkcijo v letih med 1841, je umrl še istega leta. Umrl je le en mesec po zasedbi predsedniškega mesta. V začetku so domnevali, da je umrl zaradi pljučnice, ki jo je staknil zaradi predolgega govora ob svoji zaprisegi, čeprav je zdravnik, ki ga je zdravil, opozoril, da je preminuli predsednik trpel še zaradi simptomov, ki niso značilni za pljučnico. Med drugim se je spopadal z zaprtjem in prebavnimi motnjami.

Potem ko so raziskovalci ponovno pregledali dnevnik Harrisonovega zdravnika, so ugotovili, da so bili predsednikovi simptomi precej bolj podobni tifusu, bakterijski bolezni, do katere pride zaradi okužbe z bakterijo samonelo.

  • Združene države so imele do sedaj 43 različnih predsednikov in 44 predsedniških mandatov, saj je G. Cleveland odslužil dva nepovezana mandata. Zgodovinarji ga zato štejejo kot 22. in 24. predsednika ZDA. Med opravljanjem predsedniške dolžnosti sta zaradi naravnih vzrokov poleg Taylorja in Harrisona umrla tudi Harding in Roosevelt. Atentat je bil izveden na štiri predsednike ZDA, in sicer na A. Lincolna, J. A. Garfielda, W. McKinleya in J. F. Kennedeya.
  • John Adams in Thomas Jefferson, oba nekdanja predsednika, sta umrla na isti dan, 4. julija. Adamsove zadnje besede naj bi bile: “Jefferson živi,” saj ni vedel, da je tudi Jefferson umrl tistega dneDo smrti sta ostala bližnja prijatelja, a sta pogosto bila tudi v sporu. Dopisovala sta si do zadnjega dne.
  • Abraham Lincoln je bil v svoji mladosti znan kot odličen rokoborec. V svojem življenju se je dvobojeval v kar 300 borbah in izgubil samo 18-krat. Zaradi svojih sposobnosti in uspehov v ringu si je prislužil mesto v rokoborski dvorani slavnih.
  • Ulysses Grant je bil strasten kadilec cigar. Pokadil naj bi jih približno 20 na dan. Po njegovi zmagi v bitki pri Shilohom (Grant je bil tudi vojaški general) mu je hvaležno ljudstvo poslalo več kot deset tisoč škatel cigar. Umrl je zaradi raka na grlu.  

Tudi Taylor in Polk sta med opravljanjem funkcije zbolela zaradi gastroenteritisa (tifusa), nalezljive driske, do katere pride zaradi vnetja prebavil, prizadeto pa je tako črevesje kot želodec. Taylor je zaradi gastroenteritisa umrl, medtem ko si je Polk opomogel, a je kmalu zatem umrl zaradi kolere, poroča Business insider.

“Umazana služba”
Strokovnjaki domnevajo, da imajo obolenja vseh predsednikov skupen vzrok. Washington, središče ameriške politične moči, v devetnajstem stoletju ni imelo urejene kanalizacije. Bela hiša, bivališče ameriških predsednikov, je prejemala vodo iz izvira nekaj ulic stran proti severovzhodu. Na žalost je bil izvir oddaljen samo sedem ulic od t. i. greznice, ki je po vsej verjetnosti zastrupljala izvir vode. Greznica je bila gojišče za bakterije, kot je salmonela, ki povzroča gastroenteritis oziroma tifus.

Ž. K.