fbpx

To pa je najdba! Britanci odkrili za 100 milijonov nacističnega zlata v razbitini Hitlerjeve ladje

Foto: iStock

Lovci na zaklade so odkrili skrinjo, a si niti sanjati niso upali, da bo, ko jo bodo odprli, v njej kar za 100 milijonov dolarjev nacističnega zlata! Do tega fantastičnega odkritja je prišlo v razbitinah nemške tovorne ladje, ki se je kmalu po začetku druge svetovne vojne potopila. 

Potapljači iz Združenega kraljestva so odkrili skrinjo, v kateri je bilo kar štiri tone dragocene kovine, za katero se domneva, da je zlato iz južnoameriških bank, ki so ga nameravali prepeljati v Nemčijo. Ladja SS Minden, ki je prevažala zlato, je potonila 24. septembra 1939, 120 kilometrov jugovzhodno od Islandije, in to le dobre tri tedne po začetku vojne. Britanska družba Advanced Marine Services je zato morala prositi islandsko vlado za dovoljenje za rezanje luknje v trupu in odstranitev zabojnika. Zdaj, po tem fascinantnem odkritju, pa seveda zatrjujejo, da vsebina pripada najditelju in upajo, da se bo zaklad vrnil v Združeno kraljestvo.

Uradniki iz Islandije naj bi v prihodnjih dneh razkrili, kdo je lastnik razbitine. Ladja SS Minden je odplula iz Brazilije 6. septembra 1939, le nekaj dni po izbruhu druge svetovne vojne. Vendar pa je Adolf Hitler kapitanu ladje odredil, naj to namerno potopi, potem ko so jo zasledovali britanski križarji HMS Calypso in HMS Dunedin, saj ga je bilo strah, da bi kraljevska mornarica zasegla dragoceni tovor. Posadko je s potapljajoče ladje nato rešil prav HMS Dunedin in jo odpeljal v morsko bazo Scapa Flow v Orkneyju.

Islandci jih obtožujejo, da niso imeli ustrezne licence
Britanci, ki so bili na krovu, so se morali vrniti na kopno, saj so bili obtoženi, da nimajo ustrezne licence. Islandski uradniki so dejali, da je posadka dala “nejasna in drugačna pojasnila”, ko jih je obalna straža zaslišala, zakaj so bili tam. Direktor islandske obalne straže Georg Lárusson je celo izjavil, da posadka nima dovoljenja za iskanje v islandskih vodah, piše Express. “Prvi odgovori so bili, da gledajo ‘zanimivo tarčo’ iz druge svetovne vojne, vendar tega niso mogli pojasniti.”

M. S.