fbpx

To so razlogi, zakaj je pred spanjem dobro odvreči vse cunjice

Foto: iStock

Spanje brez pižame in spodnjega perila se zdi marsikomu nepredstavljivo. Kljub temu da je ta tema še vedno tabu, znanstveniki razkrivajo, da spanje popolnoma brez oblačil blagodejno vpliva tudi na zdravje človeka, izboljša pa tudi ljubezensko življenje.

Ljudje, ki spijo goli, navadno ne želijo tega obešati na velik zvon, saj družba to običajno povezuje s seksualno noto. Mnogo ljudi pa ne ve, da je spanje brez oblačil odlično za izboljšanje stanja telesa in duha. Ne glede na to, ali ste ljubitelji pižam ali ne, znanastvniki razkrivajo, zakaj je dobro, da spite goli.

Sprošča se “ljubezenski hormon”
Ko se boste s partnerjem odločili, da poskusite spati goli, boste opazili nekaj neverjetnega. Občutek, ko se svoje boljše polovice dotikate s kožo, je božanski. Ob tem se sprošča hormon oksitocin, ki ga poznavalci imenujejo tudi “ljubezenski hormon”. Sproščanje oksitocina pa je zdravju koristno, saj lahko znižuje krvni pritisk, sprošča stres in preprečuje depresijo.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pomaga uravnavati telesno temperaturo
Ko se telo prelevi v spanec, se človeku zniža temperatura. Spanje brez oblačil pomaga uravnavati telesno temperaturo, kar znižuje raven kortizola. Ko je raven slednjega v telesu previsoka, lahko pri človeku povzroča stres, anksioznost in povečevanje telesne mase.

Če smo že pri telesni temperaturi – ko spite v pižami, se telo mnogokrat pregreje. To preprečuje, da telo doseže optimalno temperaturo za globok spanec. Če se torej želite ogniti nočnemu “premetavanju”, pred spanjem odvrzite oblačila.

Izgledali boste mlajši
Med spanjem se sproščajo tudi drugi hormoni, ki so prav tako vezani na telesno temperaturo. Gre za melatonin in rastni hormon, ki prispevata k počasnejšemu staranju kože. Sproščata se, ko se telesna temperatura dovolj zniža. Zato je priporočljivo tudi, da temperatura zraka v spalnici ni višja od 21 stopinj Celzija.

Manj možnosti za nastanek glivičnih okužb
Čeprav so številna vnetja pogosta in dokaj lahko ozdravljiva, se jim vseeno velja izogniti. Lahko preprečite že pogoje za okužbo in se tako izognete potrebi po zdravljenju. Toplo in vlažno okolje je kot nalašč za nastanek glivic. S tem ko spite goli, se telesna temperatura zniža, zato imate manj možnosti za njihov nastanek.

Samozavest: serijsko
Morda za dvig samozavesti potrebujete spodbudo, morda pa tudi ne. Kakorkoli – spati gol je res odličen način, da vam postane udobno v vaši koži. Ko se boste prebudili popolnoma sveži in prerojeni, bo tudi dan lepši, vi pa srečnejši. S tem ko je človek srečen, se dvigne tudi samozavest in obratno – samozavesten človek je srečen človek.

Občutek je božanski
Morda vas zdravstveni razlogi niso prepričali v to, da pred spanjem odvržete vsa oblačila. Vendar vas nič ne stane, da to poskusite in občutite povsem drugačno dimenzijo spanca. Za tiste, ki so prepričani, da je to še vedno tabu tema in spanec brez oblačil povezujejo zgolj s seksom: obdržite to v mislih. Če imate ob sebi še boljšo polovico, pozabite na zdravje, tabuje in se prepustite domišljiji.

N. K.