fbpx

Ubit na pragu svojega doma pred 35 leti

Oboževalci pevca in tekstopisca skupine The Beatles so se zbrali na Strawberry Fields, delu newyorškega Centralnega parka, kjer so obeležili 35 let, odkar je John Lennon podlegel strelom atentatorja Marka Davida Chapmana.

Lennon se je rodil v Liverpoolu, kjer je leta 1940 ustanovil svoj prvi band The Quarrymen. Kasneje, ko sta se skupini pridružila Paul McCartney in George Harrison, so se preimenovali v The Beatles. Delovali so vse do leta 1970, ko so se zaradi glasbenih “nesoglasij” razšli. Prodali so več kot milijardo plošč po vsem svetu.

Navkljub razpadu se je Lennon odločil za samostojno pot in leta1971 izdal solo album »Imagine«. Utopični naslov plošče so kmalu prevzeli mirovniki po vsem svetu, pesem “Imagine” pa je postala himna miru.

Pred smrtjo podpisal avtogram
Lennon je bil poročen dvakrat. Iz vsakega zakona ima po enega sina. Z drugo ženo Yoko Ono sta leta 1969 med medenimi tedni v amsterdanskem Hiltonu sklicala tiskovno konferenco in v znak protesta v zakonski postelji hotelske sobe preživela sedem dni ter tako nasprotovala ameriškemu vmešavanju v Vietnamu.

Na pragu doma v New Yorku je Lennona 8. decembra 1980 ustrelil oboževalec Mark David Chapman. Izkazalo se je, da je bil Mark mentalno neuravnovešena osebnost – za razloge umora je navedel, da mu je Lennon šest ur, preden ga je ustrelil, podpisal nečitljiv avtogram.

Chapman je odslužil 20-letno zaporno kazen v Attici blizu mesta Rochester, zdaj pa se nahaja v psihiatrični ustanovi, kjer naj bi bil še vedno na zdravljenju, poroča Reuters.

S. S.