fbpx

Spolni organi iz pliša?

Foto: Europics

Starše v Švici je razjezilo dejstvo, da so otroci v vrtcu in zgodnjih razredih osnovne šole kot pripomoček za učenje spolne vzgoje dobili plišaste igračke spolnih organov. Šlo je za projekt švicarskega ministrstva za izobraževanje, s katerim so želeli otrokom spolnost prikazati kot nekaj naravnega.  

Mnoge starše v Švici je razburilo dejstvo, da želi njihovo ministrstvo za izobraževanje otroke že pri štirih letih učiti o spolni vzgoji. Še bolj pa jih je razburil način le-tega. V razrede vrtcev in osnovnih šol so razdelili škatle, namenjene učenju spolne vzgoje, kjer so bile lesene in plišaste igračke moških in ženskih spolnih organov.

Do pogovorov o spolnosti med otroci prihaja že sedaj
Kot poroča Švicarski The Local, se je ministrstvo za izobraževanje odločilo, da bodo na tak način otrokom približali spolnost kot nekaj naravnega, s tem pa, kot pravijo, jih ne želijo siliti v nič ter staršem ne želijo ničesar odvzeti. Kot je poudaril Christoph Eymann iz baselskega ministrstva za izobraževanje, do pogovorov o spolnosti med otroki v vrtcih prihaja že sedaj. ”Največkrat takrat, kadar je ena od vzgojiteljic noseča ali pa kadar bo kdo dobil bratca ali sestrico. V takih primerih je potrebno, da se učitelji in vzgojitelji znajo odzvati,” je še dodal Eymann.

Otroke učijo tudi o tem, kateri dotiki jim bodo prijali
V programu pa so tudi nekatere stvari, ki so starše močno zmotile. Otroke namreč učijo, kateri dotiki v spolnosti jim bodo prijali. Kot komentira Eymann, se zavedajo, da so lahko nekateri deli programa razumljeni dvoumno, a pravijo, da to ni njihov namen. Kot je še dodal, si želi, da bi otroke o spolnosti doma učili starši, a vendar mora na stanje sodobne družbe odgovarjati tudi šolstvo.

Staršem uspelo ukiniti projekt
Velik protest staršev je ministrstvo prisilil, da so projekt ukinili. Starši so po tem dogodku želeli ukiniti celotno spolno vzgojo pri otrocih, mlajših od 14 let. Prepričani so, da naj bi bila spolna vzgoja domena staršev in ne šole.

M. G.