fbpx

V izolaciji vam ni potrebno biti povsem v samoti: Čas lahko preživljate z ljubljenčkom, ki ga je mogoče posvojiti v lokalnem zavetišču

Foto: epa

Na račun širjenja epidemije z novim koronavirusom lahko vsepovsod po svetu poslušamo napotke, da naj ostanemo doma in se izogibamo srečanjem z ljudmi, da se zajezi pandemijo koronavirusa. Vendar pa skozi to težko obdobje ni potrebno iti čisto sam. “Če nimate hišnega ljubljenčka in ste razmišljali o tem, da bi si ga omislili, je sedaj pravi čas za to. Posvojite ga lahko v lokalnem zavetišču za živali, namreč zavetiščem po vsem svetu bi v luči dane situacije prišlo prav, da se ljudje odločijo za začasno skrb za zapuščene živali,” poudarja Julie Castle, direktorica enega izmed društev za živali.

S takšno gesto lahko ljudje po prepričanju Julie Castle pomagajo tako sebi, kot tudi hišnemu ljubljenčku. Centri za nadzor bolezni, Svetovna zdravstvena organizacija in Ameriško veterinarsko medicinsko združenje navajajo, da hišni ljubljenčki niso ogroženi zaradi širjenja COVID-19, je pa znanost znova in znova pokazala, da sobivanje z živaljo človeku življenje naredi bolj srečno in zdravo.

Odločitev za posvojitev živali v tem času bo tudi v veliko pomoč vašemu lokalnemu zavetišču, ki ima verjetno težave zaradi večjega vnosa živali, zmanjšanja števila posvojitev in omejenih virov. “Zavetišča za živali se morajo spoprijemati s povečanjem števila psov in mačk, ki potrebujejo domove, ker zavetišča sedaj obiskuje manj ljudi, v nekaterih primerih pa morajo zavetišča začasno zapreti za javnost,” po poročanju People navaja Castlova. Nekatera zavetišča za živali že opažajo povečan vnos in so zaskrbljena zaradi omejenega prostora, ki je na voljo.

Foto: epa

Znižujejo raven stresa in tesnobe
Tistim, ki že imajo hišne ljubljenčke in trenutno ne morejo sprejeti novih, izvršni direktorica največje organizacije za zaščito živali v ZDA Best Friends Animal Society, svetuje, da naj svojim kosmatim prijateljem izkažejo več ljubezni, kot kadar koli prej. Upajo, da se lastniki ljubljenčkov, sedaj ne bodo odločali za to, da bi se jih znebili. Pri tem pa ljudem dajejo v poduk, da imajo živali tekom krize, kot je ta, izjemno pozitiven vpliv naj ljudi, saj pripomorejo k zniževanju ravni stresa in tesnobe. V družbi živali se tako ljudje počutijo bolj mirno in varno.

Castlova svetuje, da naj se ljudje glede na situacijo založijo z večjo količino hrane za ljubljenčka ter si redno umivajo roke pred in po dotikanju ljubljenčka. Svetuje pa tudi redno dizenfekcijo izdelkov za ljubljenčka (sklede, povodci, postelja), da bo življenje tekom epidemije varno tako za lastnike ljubljenčkov kot tudi za živali.

Hana Murn