fbpx

V Maribor prihaja projek Klaster puteva kulture – projekt o Nikoli Tesli

Foto: STA

Ob 160. obletnici rojstva enega največjih izumiteljev moderne dobe Nikole Tesle, se je Zavod za turizem Maribor pridružil projektu Klaster puteva kulture. Projekt združuje več kot 40 partnerjev iz treh držav, hkrati pa bodo predvajali projekcijo Streaming II v mednarodnem prostoru.

Ena od postojank v Teslinem življenju je bila tudi štajerska prestolnica. Zato sta se Zavod za turizem Maribor-Pohorje in Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled pridružili slovensko-srbsko-hrvaškemu projektu razvoja skupnih kulturnih poti. Prva med njimi je prav Pot Tesle čez Evropo.

V Mariboru je živel zaradi finančne stiske
Nikola Tesla se je rodil leta 1856 srbskima staršema v hrvaškem Smiljanu v bližini Gospiča. Študiral je na visoki tehniški šoli v Gradcu, po študiju pa je zaradi finančne stiske nekaj časa živel v Mariboru, kjer je delal kot tehnični risar. Oče Milutin je leta 1879 prišel ponj, saj naj bi Tesla kartal v mariborskih lokalih, sicer pa zelo skromno živel.

Najbolj ustvarjalna leta je preživel v ZDA. Patentiral je več kot 700 izumov, mnogi med njimi pa še danes tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Najznamenitejša iznajdba je njegov večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je izumil leta 1882 in deluje na načelu izmeničnega električnega toka. Umrl je leta 1943 v ZDA.

Tesli v čast
V počastitev velikega izumitelja v Mariboru pripravljajo projekcijo, ki si jo bo mogoče ogledati v Koloseju in v Hiši Stare trte. V Koloseju bodo projekcijo zavrteli kot predfilm pred vsakim predvajanjem.

A. R., STA