fbpx

V Šentvidu pri Stični zapelo več kot sto pevskih zborov

Z nastopom devetih slovenskih pevskih zborov iz drugih držav se bo v Šentvidu pri Stični drevi ob 20. uri začel dvodnevni tradicionalni 48. Tabor slovenskih pevskih zborov. Na osrednji nedeljski prireditvi, na kateri pričakujejo več kot sto pevskih zborov, pa bo po napovedi prirediteljev nekaj po 13. uri skupaj zapelo več kot 1500 pevcev.

V šentviški Osnovni šoli Ferda Vesela se bodo drevi predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav – Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Italije, nedeljska prireditev pa se bo začela z osrednjo vajo ob 9. uri. Predsednik programske komisije tabora Stane Peček je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so prireditev letos posvetili slovenski ljudski pesmi na temo vojske in veseljačenja ob vinu, sicer pa bo tabor potekal pod geslom Veselje je pri nas.

Njegov nedeljski del so si zamislili kot neprekinjeno spevoigro tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev. Te bodo razdelili v dva sklopa, ki se, kot je dejal Peček, dotikata največjih slovenskih travm, vojne in pijančevanja.

Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se bo med 12. in 13. uro v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških. Sledil bo slavnostni nagovor direktorja republiškega javnega sklada za kulturne dejavnosti Marka Repnika, ob 13.15 pa bo skupaj zapelo več kot 1500 pevcev.

Lampret: Ohranjanje izročila slovenske pesmi je izjemno pomembno
Kot je navedel predsednik upravnega odbora tabora pevskih zborov Jernej Lampret, jih bo prireditev, v katero je vloženo veliko prostovoljnega dela, stala približno 20.000 evrov, ki jih bodo zbrali s pomočjo Občine Ivančna Gorica in donatorjev. Pri organizaciji jim pomaga tudi Osnovna šola Ferda Vesela. Po njegovih besedah je pomen tabora, ki se ga je do zdaj skupaj udeležilo več kot 150.000 pevcev, zaradi ohranjanja izročila slovenske pesmi, zborovskega petja in njune popularizacije za Slovence izjemen. Hkrati gre za največjo strokovno spremljano prireditev slovenskega ljubiteljskega petja, ki vse bolj prevzema državni značaj.

C. Š., STA