fbpx

[Video] Arktoons: Zaživela nova udarna brezplačna striparska platforma

Strip The Hammer of Freedom, brazilskega avtorja Luciana Cunhe (Foto: Arktoons)

V sredo, 28. aprila 2021, je zaživela nova brezplačna striparska platforma imenovana Arktoons. Projekt, ki je nastal kot odziv na konvergenco striparske platforme Webtoons, ima visoke ambicije, saj konkurira direktno ameriškima striparskima velikanoma DC in Marvelu. A glavni urednik Vox Day poudarja, da na platformi, ki je odprta tudi za zunanje ustvarjalce, ne mislijo trpeti treh stvari. To so seks, socialna pravičnost in satanizem.

“Ravno sem odprl enega od Arktoons stripov in začel se je s citatom o socializmu Randove, sledil pa je celoten seštevek smrti po svetu vsakega komunističnega diktatorja. Verjamem, da sem izbral pravega založnika,” je na Twitterju zapisal politični komentator, pisatelj in ustvarjalec video vsebin znan pod vzdevkom Razörfist.

Šlo je za naslednji citat utemeljiteljice objektivistične misli Ayn Rand v stripu Destro, ali kakor so v angleščino prevedli Kladivo svobode brazilskega avtorja Luciana Cunhe: “Razen v načinu doseganja istega končnega cilja, ni razlike med komunizmom in socializmom: komunizem predlaga, da se ljudi zasužnji na silo, socializem, da se jih [zasužnji] z glasovanjem. To je zgolj razlikovanje med umorom in samomorom.”

Foto: Hammer of Freedom, Arktoons

“Vsi zapisi so bili uničeni ali ponarejeni. Vsaka knjiga na novo napisana. Vsaka slika na novo naslika. Zgodovina se je ustavila. Nič razen neskončne sedanjosti ne obstaja več in nikogar ni, ki bi se uprl koncu zgodovine in zasužnjenju človeka. Nikogar razen Kladiva svobode!” se bere opis Cunhovega stripa, ki je tako kot ostalih 29 naslovov, ki so jih v prvem tednu lansirali na Arktoons na voljo brezplačno.

“Če imate raje stripe v katerih nastopajo debele parodije superjunakov spremenjenih ras in spremenjenega spola, ki se borijo za raznolikost, socialno pravičnost in uničenje Zahodne civilizacije, se držite Marvela in DC,” je za Bounding Into Comics povedal glavni urednik Arktoons Vox Day.

The Awakener, Luciano Cunha (foto: Arktoons)

30 različnih naslovov obsega več različnih žanrov. Prisotne so vojaške zgodbe, drama, mladinska fantazija, komedija, akcija, znanstvena fantastika, stripi o superjunakih, vohunske zgodbe, kot tudi nadnaravne zgodbe. Lahko bi rekli, da se najde nekaj za vsak okus.

Deus Vult, Jon Del Arroz (foto: Arktoons)

Poleg Cunhe, čigar Kladivo svobode je najbolj bran strip na Arktoons in Daya, so svoje prispevali tudi legendarni Chuck Dixon, ki med drugim slovi kot ustvarjalec Batmanovega zločinca Banea, pisatelji znanstvene fantastike in fantazije Richard Fox, John C. Wright in Jon del Arroz. Projektu se je priključil tudi najvidnejši ameriški konservativni karikaturist Ben Garrison ter eden najbolj preganjanih in brisanih stand-up komikov današnjega časa Owen Benjamin.

Midnight’s War, Vox Day (foto: Arktoons)

Da bi razumeli širino projekta Arktoons, lahko izpostavimo, da so pri DC nedavno objavili, da bo posamezna številka novega stripa Superman: Son Of Kal-El, ki ima vsega 22 strani stala 4,99 dolarjev. Arktoons po drugi strani nudi brezplačno branje kvalitetnih stripov. A DC ne prekašajo samo po kvaliteti, temveč tudi po kvantiteti. Namreč, dnevno so objavljene vsaj štiri nove številke stripov, kar pomeni, da je v primerjavi z DC na razpolago kar 30x več vsebine. Spletna stran nima oglasov, a tistim, ki želijo podpreti projekt in prispevati k odvzemu levici monopola na stripom, omogoča mesečno naročnino od pet dolarjev naprej. Ni pa nujno, kakor je poudaril Day, je glavno, da ljudje berejo in širijo novico.

A Throne of Bones, Vox Day (foto: Arktoons)

“Cilj je zagotoviti nekaj za vsakogar. Vemo, da vse ne bo všeč vsem. A moralo bi biti nekaj, vsaj enkrat na teden, kar jim bo. V idealnem svetu, si bomo prizadevali, da bomo imeli nekaj za vsakogar vsak dan, a smo šele začeli,” je za Nova24TV povedal Day.

Digitalne stripe spletne platforme Arktoons lahko najdete na spletni strani Arkhaven.com

Ivan Šokić