fbpx

[Video] Italijanske oblasti pred zasegom še ene superjahte – preverjajo, ali ta pripada Putinu!

Vladimir Putin (Foto: You Tube/Twitter)

Italijanske oblasti zahtevajo dokazilo o lastništvu luksuznega plovila Šeherezade. Medtem ko preiskujejo, ali naj ga zasežejo v skladu s sankcijami, uvedenimi proti Rusiji po tem, ko je ta napadla Ukrajino, so vse glasnejše govorice, da gre za plovilo, ki je v lasti ruskega predsednika Vladimirja Putina. 

Okrog 140 metrov velika superjahta velja za eno najdražjih na svetu. Privezana je v ladjedelnici Italian Sea Group v Marina di Carrara, domačini pa so jo poimenovali kar “Putinova jahta”.

Fotografija je nastala lani na eni izmed jaht v Sočiju. (Foto: YouTube)

Gre za jahto z bazenom, ki se spremeni v plesišče, pozlačenimi napravami, dvema helikopterskima ploščadma in več satelitskimi kupolami. Medtem ko oblasti želijo zaseči superjahte, ki pripadajo ruskim oligarhom, je kapitan Šeherezade Guy Bennett-Pearce po poročanju The Suna potrdil, da so se italijanski preiskovalci vkrcali na plovilo, da bi odkrili njenega pravega lastnika. Vse odkar se je ladja pojavila leta 2020, je namreč njeno lastništvo odeto v tančico skrivnosti.

Kapetan ladje trdi, da Putina ni nikoli srečal
“Zavzeto preiskujejo. Gledajo na vse vidike,” je omenjeni kapetan povedal za New York Times. “To niso navadni lokalni policaji, ampak so moški v temnih oblekah.” Povedal je, da ni imel druge, kot da izroči vso zahtevano dokumentacijo. Vir je za The Times povedal, da preiskavo vodi italijanska finančna policija.

Foto: Printscreen Daily Mail

Upokojeni uradnik Ernesto Rossi trdi, da omenjeno superjahto vsi imenujejo Putinova jahta. “To je govorica, ki kroži že več mesecev.” Kapetan Bennett-Pearce, ki je razkril, da je med posadko superjahte 70 odstotkov Rusov, je priznal, da je slišal za govorice, a sam trdi, da je zavezan molku okrog lastništva luksuznega plovila. Sam sicer trdi, da Putina naj ne bi nikoli videl in ga srečal.

Putin na luksuznih jahtah uživa
Znano je, da je Putin naklonjen luksuznim jahtam. V preteklosti je bil že namreč fotografiran na njih v Črnem morju in v severnih ruskih regijah. Lani maja se je z beloruskim diktatorjem Aleksandrom Lukašenkom odpravil na križarjenje v bližino črnomorskega letovišča Soči, navaja Daily Mail.

Prejšnji teden je Sun poročal, da so francoske oblasti zasegle superjahto, ki pripada Putinovemu zavezniku Igorju Sečinu. 3. marca so sporočili, da je ogromna ladja z vzdevkom “Amore Vero” ali prava ljubezen zadržana v pristanišču La Ciotat. Zgodilo se je po tem, ko so nemške oblasti Ališerju Usmanovu odvzele njegovo luksuzno plovilo, vredno 600 milijonov funtov, ki je po notranji prostornini veljalo za največjo jahto na svetu. Usmanov je v okviru strogih sankcij EU že dobil prepoved potovanja v EU, njegovo premoženje pa so zamrznili. Naslednji je bil najbogatejši človek v Rusiji Aleksej Mordašov, ki so mu italijanski policisti v severnem pristanišču Imperia zasegli plovilo v vrednosti 45 milijonov funtov.

Sara Kovač