[Video] Namestnik načelnika Putinovih ruskih kopenskih sil si je prislužil vzdevek goli general

Aleksander Matovnikov in Vladimir Putin (Foto: Twitter)

Namestnik načelnika ruskih kopenskih sil si je prislužil vzdevek “goli general” Kremlja. Kmalu po tem, ko je eksplozija uničila rusko vohunsko letalo v Belorusiji, se je namreč pojavil ekspliciten videoposnetek, ki prikazuje golega Aleksandra Matovnikova, kako pleše ob pesmi Roda Stewarta “Da Ya Think I’m Sexy?”

Pred kratkim smo poročali, da so izgnani beloruski opozicijski predstavniki zatrdili, da je bilo blizu prestolnice Minsk rusko vojaško letalo poškodovano v napadu z dronom. Odgovornost za napad je na Telegramu prevzel Aleksander Azarov, vodja beloruske protivladne organizacije BYPOL. Letalo Beriev A50, vredno približno 330 milijonov dolarjev, so napadli z droni. Nadaljujemo naš boj proti ruskim okupatorjem na ozemlju Belorusije, je v ponedeljek za Reuters povedal Azarov. Dejstvo, da se je ta napad zgodil globoko v Belorusiji, predstavlja veliko sramoto za rusko vojsko in vrhovno poveljstvo, je ocenil Glenn Howard za Newsweek.

V torek je bil v aplikaciji za sporočila Telegram objavljen video posnetek generalpodpolkovnika Aleksandra Matovnikova, ki gol pleše ob glasbi. Napis, objavljen ob videoposnetku, pravi, da general “rad prenese odgovornost za odločanje na svoje podrejene častnike.” Matovnikov je namestnik vrhovnega poveljnika ruskih kopenskih sil in je bil na ta položaj imenovan januarja 2020 z odlokom Kremlja. Razglašen je bil za “junaka Rusije”, pred tem pa je vodil vojaške sile v zveznem okrožju Severnega Kavkaza v Rusiji. Domneva se, da je več kot tri desetletja preživel v protiteroristični enoti KGB in njeni naslednici FSB, poroča ISW. Ruska vojaška navzočnost v Belorusiji trenutno sodi pod njegovo jurisdikcijo, poroča britanski časnik The Telegraph. Ukrajinska tiskovna agencija UNIAN je sporočila, da je Matovnikov “osebno odgovoren” za letalsko bazo, kjer je prišlo do sabotaže.

Beriev A50 (Foto: zajetje zaslona)

V objavi na Telegram kanalu Siva zona, ki je povezan s skupino plačancev Wagner, je zapisano, da analitiki “ne bi smeli biti presenečeni” nad eksplozijo na letališču Mačulišči, saj je pod poveljstvom Matovnikova.
Ruski mediji, ki so poročali o videu generalovega “striptiza”, so pricurljane posnetke povezali z napadenim izvidniškim letalom, pravi Marina Miron, raziskovalka na Oddelku za vojne študije na King’s College London v Veliki Britaniji. Matovnikov bi “gotovo lahko bil odgovoren za incident, ker je zadolžen za ruski kontingent,” je dejala. Vendar je treba še videti, kaj bo storila ruska stran, ker je bila uradna izjava, da je to vprašanje za Belorusijo, ne za Rusijo, je Mironova povedala za Newsweek.

Toda dejstvo, da se je video pojavil tako hitro po eksploziji v bližini Minska, kaže na način za nadaljnjo diskreditacijo Matovnikova, je dejal Mironova. “To vidim kot del nenehne informacijske vojne,” je dejala in dodala, da so se podobno obnašali do poveljnika ukrajinske vojske, generala Valerija Zalužnega. “Rusi bi temu rekli “kompromat”, ki je bil objavljen, da bi škodil generalovemu ugledu in okrepil njegovo “nerodnost”, ki je omogočila uničenje ruskega AWACS izvidniškega letala za zgodnje opozarjanje in nadzor,” je nadaljevala. Glen Howard, predsednik Jamestown Foundation, je za Newsweek povedal, da je Matovnikov v strelski vrsti in bo “nekdo zaradi tega izgubil službo”. Na napad je treba gledati v kontekstu ruskega pritiska na mesto Bakhmut in odmevnih pritožb glede pomanjkanja streliva ruskih sil na terenu, je opozoril Howard. “Na ta napad na A-50 v Belorusiji bi gledal kot na del tega,” je dejal, čeprav je dodal, da nekateri viri kažejo, da ukrajinske posebne enote delujejo v Belorusiji in so morda sodelovale z lokalnimi viri, da bi izvedle napad.

Matovnikov je namestnik načelnika ruskih kopenskih sil, odgovoren za vojaško prisotnost Moskve v sosednji Belorusiji. Je nekdanji član vplivnega moskovskega varnostnega sveta in je služil kot vojaški vodja ruskega predsednika Vladimirja Putina v zveznem okrožju Severnega Kavkaza, strateško pomembni regiji za Rusijo. Taktika sramotenja nasprotnikov z objavo kompromitirajoče vsebine je v Rusiji tradicionalna metoda. “Namen razkritja videa je zelo verjetno dodatno osramotiti Matovnikova zaradi operativnih neuspehov, ki naj bi beloruskim partizanom včeraj omogočili napad na letalsko oporišče Machulichi blizu Minska in poškodovali nadzorno letalo A-50,” je po poročanju Telegrapha dejal vojaški zgodovinar.

Sara Kovač